Hükümet gurbetçiyi sırtından vurdu

Hükümet gurbetçiyi sırtından vurdu

Bin avro olan dövizle askerlik bedeli, TL bazında yüzde 840 zamla 31 bin liraya (bugünkü kurla yaklaşık 4700 avro) çıkarıldı.

OKTAN ERDİKMEN - Yurt dışında yaşayan vatandaşlara yönelik emeklilik ve uçak biletlerinde indirim gibi vaatlerini yerine getirmeyen hükümet, son olarak yeni askerlik kanunu ile bin avro olan dövizle askerlik ücretini Türkiye’deki bedelli askerlik ücretiyle sabitledi.

3 yıl önce bin avro, o günkü kurla 3300 lira olan dövizle askerlik bedeli, bugün itibariyle 31 bin liraya (bugünkü kurla 4700 avroya) yükseltildi.

Bu da Türk lirası bazında yüzde 840, avro bazında ise yüzde 370 zam anlamına geliyor.

Bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan 7179 nolu Askere Alma Kanunu’na göre, bu para hem peşin ödenecek hem de banka havale masrafları bile gurbetçilerden kesilecek. Üstelik gurbetçi gençler, bir de ne işe yarayacağı belli olmayan uzaktan eğitimle meşgul edilecekler.

Hem gurbetçi, hem devlet kaybeder

Birçok gencimiz, 5 bin avroyu ödeyemeyeceği için Türk vatandaşlığını bırakmak ve sadece yaşadığı ülkenin vatandaşlığı ile hayatına devam etmek zorunda kalacak.

Türkiye ile en güçlü bağ olan vatandaşlık ortadan kalkınca, 2-3 kuşak sonra Avrupa’da yaşayan insanlarımızın ciddi bir kısmı köklerinden tamamen kopacaklar.

Hükümet, maalesef bu konuda doğru dürüst bir araştırma yapmadı. Avrupa’da yaşayan insanların görüşlerini hiçe saydı.

Bu durumun maddi manevi zararlara yol açacağı bilinmesine rağmen, sadece kısa vadede 3-5 kuruş para gelsin diye çok yanlış bir adım atıldı.

Emekli maaşları, fahiş uçak biletleri, telefon açtırma zammı, köprü cezaları, Kapıkule çilesi derken, gurbetçiye bir darbe de askerlik bedeli ile vuruldu.

Bakalım, 4 sene sonraki genel seçimlerde gurbetçiler bunun hesabını soracaklar mı?

HABERE YORUM KAT
1 Yorum