Hawala sistemi nasıl çalışıyor?

Hawala sistemi nasıl çalışıyor?

Almanya'da Türkiye'ye yasa dışı yollardan 200 milyon avro transfer eden bir şebeke çökertildi. 5 eyalette düzenlenen operasyonlarda 6 kişi tutuklandı.

FRANKFURT - Almanya'da düzenlenen operasyonlarda Türkiye'ye yasa dışı yollardan 200 milyon avro transfer ettikleri tespit edilen bir şebeke çökertildi. 5 eyalette eş zamanlı olarak düzenlenen operasyonlarda, 6 kişi tutuklanarak gözetim hapsine gönderildi.

Türk basını: Şüpheliler FETÖ bağlantılı

Ana şüpheli olarak tutuklanan kişinin, Duisburg'da metal sektöründe faaliyet gösteren bir Türk iş adamı olduğu belirtildi. Türk basınında çıkan haberlerde, zanlıların FETÖ ile iltisaklı olduğu ve bu paraların Türkiye'deki örgüt mensuplarına gönderildiği belirtildi.

Hawala sistemi nasıl işliyor?

Hawala sistemi, ismini Arapça "havale" kelimesinden alıyor. Almanya'daki ve para gönderilecek ülkedeki kuyumcularla döviz büroları üzerinden işleyen sistem, telefonla kayıt dışı para transferi esasına dayanıyor.

Örneğin bir kişi Almanya'daki kuyumcuya gidiyor ve Türkiye'ye 10 bin avro göndermek istediğini söylüyor. Aynı anda, parayı alacak olan kişi de, Türkiye'de iş birliği yapılan kuyumcuya gidiyor. Almanya'da para kuyumcuya verilir verilmez, Türkiye'deki kuyumcu telefonla teyit alıp bekleyen kişiye ödemesini yapıyor. Kuyumcular daha sonra alınan komisyonu aralarında paylaşıyorlar.

Tüm kayıt dışı transferler için kullanılıyordu

Hawala sisteminin tüm yasa dışı transferler için kullanılabildiği ve İş Ajansı'ndan gelirini gizlemek isteyen işçiden, terör örgütlerini finanse etmeye çalışanlara kadar geniş bir yelpazeyi kapsadığı bildidildi. Alman basınında çıkan haberlerde, ABD'deki 11 Eylül saldırılarının da bu çerçevede finanse edildiği vurgulandı.

 

HABERE YORUM KAT
1 Yorum