'Gurbetçilere üvey evlat muamelesi yapılmasın'

'Gurbetçilere üvey evlat muamelesi yapılmasın'

İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Sait Özcan, "Sarayın bir günlük maliyeti 1 milyon 800 bin lirayken, Suriyelilere 37 milyar dolar harcanırken, yurt dışındaki vatandaşlara üvey evlat muamelesi yapılması büyük haksızlık" diye konuştu.

FRANKFURT - İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Sait Özcan, gurbetçilerin borçlanarak emekli olma haklarına büyük darbe vuran yasa tasarısına tepki gösterdi. Prim oranını yüzde 32'den yüzde 45'e çıkaran taslağın, özellikle SGK borçlanmasını kaldırmakla fiili olarak borçlanarak emekliliği bitireceğini savunan Özcan, "Yasa çıkarsa, yurt dışındaki vatandaşlarımız çok daha fazla para ödeyip, çok daha az maaş alacaklar. Gurbetçilerin nimet külfet dengesini bozduğunu söylemişler. Yarım asırdır gönderdikleri dövizlerle ülke ekonomisine katkıda bulunan vatandaşlara bu reva mıdır? Sarayın günlük 1 milyon 800 bin lira masrafı varken, yetim hakkı yiyen, kul hakkı yiyen bankamatik memurları varken neredeydiniz?" diye konuştu.

İYİ Parti'den de açıklama geldi

İYİ Parti Genel Merkezi de konuyla ilgili bir açıklama yayımlayarak, yurt dışında yaşayan vatandaşlara üvey evlat muamelesi yapıldığını, hiçbir Türkiye Cumhuriyet vatandaşının kendisini ikinci sınıf hissetmemesi gerektiğini dile getirdi.

Sosyal sigortalarda karşılık ilkesi olduğunu hatırlatan açıklamada, "Kamunun hangi primi neyin karşılığında aldığını açıkça belirtmesi gerekir. Kurum fayda-maliyet dengesini gözetmek için ortaya atılan %45’ lik oran, en başta kanunda düzenlenen %32’ lik oranı anlamsız kılmaktadır. Sosyal güvenlik açıkları Türk Mali Sistemi için uzun yıllardır çözülememiş bir problemdir ve SGK’ ya yapılan bütçe transferleri 2018 itibariyle 150 Milyar TL’ yi aşmış durumdadır" denildi.

"Suriyelilere 37 milyar harcandı"

Açıklamada, "Suriyelilerin ülkemize maliyeti 37 milyar dolar iken kendi vatandaşlarımız için küçük hesapların içerisinde olmamız doğru değildir. Ekonomiyi yönetememenin, döviz kurundaki artışın faturası yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza yüklenmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ nin gurbetçi vatandaşlarımıza bundan 13 yıl önce taahhüt ettiği bir hakkı, bu kadar kolay ve afaki bir şekilde geri alması, en başta devlet ciddiyeti ile bağdaşmamaktadır" ifadeleri kullanıldı.

 

HABERE YORUM KAT