Gurbetçilere sosyal yardım incelemesi başladı

Gurbetçilere sosyal yardım incelemesi başladı

Almanya’da Sosyal Yardım Dairesi, vatandaşlardan Türkiye’den emekli maaşı almadıklarına dair belge getirmelerini istemeye başladı. Konsolosluk belge vermiyor ancak Otomatik Bilgi Transferi Anlaşması’yla eylülde bilgi paylaşımı başlayacak.

OKTAN ERDİKMEN - Almanya’da Türklerin yoğun olarak yaşadıkları Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde bulunan Sosyal Yardım Dairesi, yardımların devam edebilmesi için Türkiye’den emekli maaşı alınmadığına ilişkin belge istemeye başladı.

Bugüne kadar bu tarz mektuplar gönderilmiyordu. Kurum, yardım alan Türk vatandaşlarından konsolosluktan yazı getirmelerini istiyor. Konsolosluk ise zaten görev tanımında olmayan böyle bir belgeyi vermeye yanaşmıyor. 

Konuyla ilgili görüştüğümüz avukatlar da, Sosyal Yardım Dairesi’nin mahkemeye başvurması durumunda emekli maaşına ilişkin bilgileri Türkiye’den edinebileceğini belirterek, uzlaşma yoluna gidilmesini tavsiye ediyorlar.

Bu hafta yine bir okurumuzun gönderdiği bir başka belgeye göre de, Ziraat Bankası, internet üzerinden işlem yapan müşterilerine ‘Bilgilerin yetkili kurumlarla paylaşılabileceği’ uyarısında bulunmaya başladı.

Banka bilgilerin, Mali Suçları Araştırma Kurulu, Maliye Bakanlığı, Kredi Kayıt Bürosu ve Merkez Bankası gibi kurumlarla paylaşılabileceğini hatırlatıyor. Bir banka, elbette bulunduğu ülkedeki resmi kurumlarla bilgi paylaşımı yapmak zorundadır. Ancak bu uyarının neden birdenbire şimdi yapılmaya başladığı sorusu da kafaları karıştırıyor.

İlk bilgi paylaşımı eylülde

Türkiye’nin de imzaladığı ve AKP hükümetinin bakanlar kurulu kararıyla yürürlüğe giren Otomatik Bilgi Transferi Anlaşması çerçevesinde, ilk bilgi paylaşımı 2018 yılının eylül ayı içerisinde yapılacak. Banka hesaplarına ilişkin bilgiler paylaşıldığında, Türkiye’de banka hesabı ve kira geliri olan kişiler, eğer sosyal yardım alıyorlarsa, bunu 10 yıl geriye dönük olarak ödemek zorunda kalabilecekler. Geçtiğimiz haftalarda yurt dışında hesabı bulunan bir aile, Almanya’da tam 175 bin avro para cezasına çarptırıldı. 

Söz konusu anlaşma sadece sosyal yardımla ilgili de değil. Hayatında hiç sosyal yardım almayan ancak Türkiye’de banka hesabı ve kira geliri bulunanlar da, iki ülke arasındaki vergi oranlarının farklı olmasından dolayı, aradaki farkı Almanya’da ödemek ve vergi cezalarına maruz kalmak gibi olumsuz durumlarla karşılaşabilirler.

Hükümet gurbetçileri düşünmüyor

Bugüne kadar gurbetçileri bir iç politika enstrümanı olarak gören hükümet, Avrupa’da yaşayan milyonlarca insanı zor durumda bırakacağını bile bile, bu anlaşmaları imzaladı. 

Avrupa ülkelerine yönelik düşmanlık politikası, Türkiye’deki seçimlerde faydalı oldu ancak yurt dışındaki Türkleri hedef tahtasına oturttu. Bugüne kadar hiç tartışılmayan gizli çifte vatandaşlık, sosyal yardımlar ve emekli maaşları gibi konular birer birer masaya konuluyor.

Maliye Bakanı, seçimlerde olumsuz sonuçlarla karşılaşmamak için Otomatik Bilgi Değişimi Anlaşması’nın 2019 sonuna ertelenmesini sağlamaya çalışıyordu. Seçimlerin 24 Haziran’a alınması, bu sorunu da ortadan kaldırdı. İki ülke arasındaki kurumlar, eylül ayından itibaren otomatik olarak bilgileri paylaşmaya başlayacaklar.

Erdoğan, gözaltına alınınca ‘Ölümüne Reis’ diye bağıran vatandaşı görüyor, onu arıyor, maddi manevi destek veriyor.

Ancak bu anlaşmaların zarar verdiği milyonlarca vatandaşı görmüyor.

Zaten görmüş olsaydı, AKP emeklilere çalışma izni ve THY biletlerinde indirim gibi konularda vermiş olduğu sözleri tutardı.

Oktan Erdikmen'in diğer yazılarını okumak için tıklayınız.

Türkiye'deki banka hesaplarının incelenmesi ve seçimler üzerine Av. Memet Kılıç'ın konuk olduğu canlı yayını buradan izleyebilirsiniz:

HABERE YORUM KAT
1 Yorum