Gurbetçi kadınlara emeklilik darbesi

Gurbetçi kadınlara emeklilik darbesi

Yurt dışında yaşayan ev kadınlarının emekliliğini olumsuz etkileyen genelge sonrası, çok sayıda gurbetçiye emekliliğin başka baharlara kaldığına ilişkin yazı gönderildi.

OKTAN ERDİKMEN - AKP hükümeti geçtiğimiz genel seçimler öncesinde, yurt dışında yaşayıp Türkiye’den borçlanarak emekli olan vatandaşların, yaşadıkları ülkede 450 avroluk işlerde çalışmaları halinde, Türkiye’deki maaşlarının kesilmeyeceğine ilişkin vaatte bulunmuştu.

İşin garibi, 2011’de getirdiği yurt dışında az zamanlı çalışma imkanını, 2012'de kaldıran siyasi parti de AKP idi.

Aradan geçen süre zarfında, gurbetçilere verilen bu söz tutulmadı. Üstelik, CHP’nin bu konuda verdiği yasa teklifi de AKP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. 

Gurbetçi kadınlara emeklilik darbesi

Geçtiğimiz yılın temmuz ayı içerisinde, yurt dışında yaşayan kadınları yakından ilgilendiren bir genelge yayımlandı. Buna göre, örneğin Almanya’ya geliş tarihi itibariyle borçlanabilen bir gurbetçi kadın, artık Almanya’da sigorta girişi yaptığı tarihte borçlanabiliyor.

Bunu bir örnekle açıklayalım:

Temmuz 2018’e kadar ev kadınlarının emekliliği şöyle oluyordu:

İpek Hanım, 01.01.1970 doğumlu.

01.01.1990 tarihinde Almanya’ya geldi.

01.01.1997 tarihinde de Almanya’da sigorta başlangıcı yaptı. 

Türkiye’de de SGK başlangıcı var.

01.01.1990 tarihinden itibaren borçlanma yapabiliyor ve sigorta başlangıcını 01.01.1990’a çekebiliyor. Yani sigorta öncesi borçlanma süresini, borçlanılan gün kadar öne çekiyor.

Böylelikle 46 yaşında emekli olabiliyor.

Temmuz 2018’den sonra ise sigorta başlangıcı öncesi borçlanılan süre, sigortayı borçlanılan gün kadar geri çekmiyor. Yani İpek Hanım’ın sigorta başlangıcı için Almanyaya geldiği değil, Almanya’da işe girdiği tarih esas alınıyor ve ancak 53 yaşında emekli olabiliyor.

Genelgeden sonra, yurt dışında yaşayan ve emeklilik için gün sayan birçok kadına, hayallerinin başka bahara kaldığına ilişkin yazılar gönderildi.

Bazı hukukçular, bunun kazanılmış hakkın geri alınması olduğunu ve dava açılması durumunda kazanılabileceğini söylüyorlar.

Muhalefet partileri, bu durumda olan gurbetçi kadınlara hukuki destek verip, haklarını adalet önünde aramalarına yardımcı olmalı.

Tabii memlekette hala adalet kaldıysa…

1-003.png

2-002.png

HABERE YORUM KAT
2 Yorum