Güneşi kıt Almanya’da güneş enerjisi rekoru: Fotovoltaik sistemlerin önü açık

Güneşi kıt Almanya’da güneş enerjisi rekoru: Fotovoltaik sistemlerin önü açık

Düşen üretim maliyetleri ve açılan yeni kullanım alanları, gerek aileler gerekse işletmeler için çok çekici bir enerji kaynağı doğurdu. Güneş ışığını elektrik enerjisine dönüştüren fotovoltaik sistemler daha da gelişecek.

Koronavirüs pençesinde ağır bir krizden geçen Alman ekonomisinde düşen kapasite kullanım oranları nedeniyle bir enerji darboğazından söz edilemeyeceği, bu arada yenilenebilir enerji alanında yeni kapıların da açıldığı ortaya çıktı. Güneş enerjisiyle üretilen elektriğin bu yılın ilk 9 ayında geçen yılın tamamında üretilen elektrikten daha fazla olduğu bildirildi. Almanya’daki güneş panellerinin bu yıl 43 milyar kilovat enerji ürettiği saptandı. Bu rakam 2019’un tamamında üretilen elektrik enerjisinden 1 milyar kilovat saat daha fazla. 

Eon Energie şirketi tarafından hazırlanan bir analizde, çevreyi kirletmeyen veya yenilenebilir enerji ürünü elektriğin bu yıl toplamda yeni bir rekor kıracağı belirtildi. Alman Basın Ajansı DPA’nın bu Eon analizini esas alan bir haberine göre, rüzgâr, güneş ve biyokütle santralları, su ve diğer yenilenebilir enerji kaynakları bu yıl Almanya’da 195 milyar kilovat saatlik bir elektrik üretimi gerçekleştirdi. Geçen yılın aynı döneminde 187 milyar kilovat saat elektrik enerjisi üretildiğini belirten Eon raporu, bunun yüzde 4’lük bir artışa karşılık geldiğinin altını çizdi. Yenilenebilir enerjiden kazanılan elektriğin, Almanya’daki tüm özel hanelerin yıllık elektrik ihtiyacının iki kez karşılayabilecek bir toplama eriştiği de vurgulandı.  

Özellikle fotovoltaik güneş panellerinin büyük bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Eon Energie Yönetim Kurulu Başkanı Victoria Ossadnik, her yıl Almanya’da 80 bin ev inşa edildiğini, bunların her birine ortalama bir güneş paneli konulsa Almanya’da ek olarak 600 milyon kilovat saat güneş elektriği üretilmiş olacağını bildirdi. 

Mevcut konutların onarılması ve güneş panellerinin buralarda da kullanılması halinde elektriğin çok daha büyük bir üretim sıçraması yaşamasının mümkün olduğu belirtildi. 

+49-FRANKFURT

FOTO: Patrick Pleul / DPA 

HABERE YORUM KAT