Gizli çifte vatandaşlar konsolosluklara koşuyor

Gizli çifte vatandaşlar konsolosluklara koşuyor

Avusturya’da Türkiye seçimlerinde oy kullanabilen seçmen sayısı, resmi Türk vatandaşı sayısından fazla çıktı. Binlerce gizli çifte vatandaş, Türk pasaportunu geri vermek üzere konsolosluğa koşuyor. 

OKTAN ERDİKMEN - Avusturya’da yaşayıp da Türkiye seçimlerinde oy verebileceği açıklanan 108 bin 561 seçmen var. Ancak Avusturya resmi istatistiklerine göre, 18 yaşının üzerinde bulunan Türk vatandaşı sayısı sadece 94 bin 315.

Aradaki 14 bin kişinin gizli çifte vatandaş olduğu sanılıyor.

Gizli çifte vatandaş ne demek?

Almanya ve Avusturya’da yaşayan Türk vatandaşları, bu ülkelerin vatandaşlığına geçmek isterlerse, Türk vatandaşlığınadan çıkmak zorundalar. Çok istisnai haller dışında, herkes için geçerli olan bu kural, Türk pasaportunu iade eden bir kişinin daha hızlı uyum sağlayabileceği fikrinden hareketle uygulanıyor.

Ancak Alman veya Avusturya vatandaşı olmak için, Türk pasaportunu iade eden ve izinle vatandaşlıktan çıkan binlerce kişi, bu ülkelerin vatandaşlığını aldıktan sonra, yetkililere haber vermeden yeniden Türk vatandaşı oldu. Dolambaçlı yollardan, izin verilmediği halde çifte vatandaşlık elde eden bu kişilere, 'gizli çifte vatandaş' deniyor.

Çifte vatandaşlıklar iptal ediliyor

Almanya ve Avusturya, bu durumu tespit ederse, cezai yaptırım uyguluyor ve büyük olasılıkla vatandaşlık iptal ediliyor. Bu ülkelerde gizli çifte vatandaş olan Türklerle ilgili soruşturmaların başlatıldığını biliyoruz. Geçtiğimiz günlerde Avusturya’da yaşayan bir Türk, durum ortaya çıkınca apar topar gidip Türk vatandaşlığını geri verdi. Bu arada iptal olmaz sandığı Avusturya vatandaşlığı da iptal edilince, her iki pasaportunu da kaybetmiş oldu. Şimdi muhtemelen Türk vatandaşlığını yeniden almaya çalışacak.

Avusturya’da yayımlanan Salzburger Fenster gazetesinde konuyla ilgili bir yazı yayımlandı. Konsolosluk yetkililerine dayandırılan yazıda, her gün 10’dan fazla kişinin Türk vatandaşlığını geri vermek için konsolosluğa koştuğu belirtiliyor.

Avusturya’da son 2 yılda bu nedenle Avusturya vatandaşlığından vazgeçen sadece 6 Türk var.

Alman vatandaşlığı almak için başvuran ülke vatandaşları listesinde de, Türkiye birinci sırada.

Her sene, on binlerce insan, Alman ve Avusturya vatandaşı olmak için başvuruyor.

Bugüne kadar yurt dışında kaç seçim yapıldı, böyle bir soruşturma zinciri görülmedi. 

Referandum kavgalarının bedeli

Referandum öncesi ‘Bütün dünya bize karşı’ mesajı vermek amacıyla Avrupa’da çıkarılan kavgaların, ‘Sen kimsin, Nazi, faşist, Hitler’ nidalarının bedelini, şimdi hep birlikte konsolosluklara koşup vatandaşlıklarını geri vermek isteyen insanlar ödüyor. 

Başkanlık sistemi referandumunda, Avusturya'da oy kullanıp da 'Evet' verenlerin oranı yüzde 73.

Türkiye’nin dünya lideri olduğuna gerçekten inanan ve bu büyük ve müreffeh ülkenin vatandaşlığını Avusturya vatandaşlığına değişmeyen kişi sayısı ise sadece 6.

Bu 6 kişiye devlet üstün hizmet madalyası verilmeli.

Türkiye’nin büyüklüğünü, diğer gizli çifte vatandaşlar, referandumda çoğunlukla 'Evet' vermelerine rağmen tam olarak kavrayamamışlar.

Yoksa Avrupa’nın kıskandığı yolları, köprüleri, hastaneleri yapan ve bir dünya lideri tarafından yönetilen bir ülkenin vatandaşlığını geri vermek için, konsolosluklarda neden sıraya girsinler ki?

 

Oktan Erdikmen'in diğer yazılarını okumak için lütfen tıklayınız.

HABERE YORUM KAT