Faşist parti Almanya'da yasaklanacak mı?

Faşist parti Almanya'da yasaklanacak mı?

Almanya'da siyasetçiler, faşist parti AfD'nin "yasaklanması" durumunda oluşabilecek olası sonuçları tartışıyor.

Almanya'da siyaset bilimciler ve çok sayıda siyasetçi, faşist parti AfD'nin yasaklanmasının mümkün olup olmadığını tartışıyor. Bazı siyasetçiler, olası bir yasaklanma ya da kapatılma durumunun, partinin toplum nezdindeki meşruluğunu daha da artıracağı ve yaşayacağı "mağduriyet" üzerinden politik çıkar sağlayabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Anketler, AfD'nin Doğu Almanya'da hemen her eyalette, tüm rakiplerini geride bıraktığını ve ciddi bir yükseliş sergilediğini gözler önüne seriyor. Almanya için "tehlikeli" görülen bu durum, iktidar ortağı sosyal demokratların da gündeminde. SPD içerisinde böylesi bir "yasaklamaya" ihtiyaç olup olmadığı tartışılıyor.

"DAYANIŞMAYA YOL AÇAR"

Federal hükümetin Doğu Almanya'dan Sorumlu Komisyon Üyesi Carsten Schneider, AfD'nin yasaklanmasına karşı çıkıyor. SPD'li siyasetçi, Alman basınına verdiği demeçlerde, "Bu konuda fazla bir şey düşünmüyorum. Bir parti yasağının uygulanması çok zor olacaktır. Sevmediğimiz ama anketlerde hala önde giden bir partiyi yasaklarsak, bu partiyle daha da büyük bir dayanışmaya yol açacaktır. AfD sempatizanı ya da seçmeni olmayan insanlar arasında bile" ifadelerini kullanıyor.

Schneider, AfD'nin politik programına karşı etkili bir siyaset yürütülmesi ve halkın bu programın olumsuzluklarına ikna edilmesi gerektiğine inanıyor.

"1950'lerin geri kalmış sosyal imajına sahip olduğunu ve bunun da pek çok Doğu Alman kadını için korkunç olduğunu" diyen Schneider, "Esas pozisyonlarının ne gibi sonuçlar doğuracağını vurgulamak zorundasınız" diye devam ediyor.

GÖZLEM ALTINDALAR

AfD, Federal Anayasayı Koruma Dairesi tarafından "şüpheli vaka" olarak sınıflandırılarak, gözlem altında tutuluyor. Almanya'nın doğusundaki üç eyalet olan Saksonya, Thüringen ve Saksonya-Anhalt'ta, Anayasayı Koruma Teşkilatları partiyi "aşırı sağcı" olarak değerlendiriyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT