Erdoğan: İsveç ve Finlandiya gerekli şartları yerine getirmezse süreci dondururuz

Erdoğan: İsveç ve Finlandiya gerekli şartları yerine getirmezse süreci dondururuz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "(İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği) Şartlarımızı yerine getirmek için gerekli adımları atmamaları halinde süreci donduracağımızı hatırlatmak istiyorum" dedi.

Kabine toplantısı sonrası açıklama yapan Erdoğan, İspanya'nın başkenti Madrid'de, İsveç ve Finlandiya ile imzalanan üçlü memoranduma atıfta bulundu. 

NATO üyeliği için bu iki ülkenin gerekli şartları yerine getirmemesi durumunda sürecin dondurulabileceğini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle önemli bir dönemde yapılan NATO Madrid Zirvesi’nde ülkemizin küresel ve bölgesel krizler konusundaki yaklaşımlarını en üs düzeyde dile getirdik. NATO’nun genişleme politikasının ülkemizin hassasiyetleri çerçevesinde yürümesi konusunda gayet açık ve kesin bir tavır ortaya koyduk. İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik sürecinin başlaması için masaya getirdiğimiz şartların kabulü üzerine, şartlı onayımızı üye ülkelerle paylaştık. Buradan bir defa daha bu ülkelerin şartlarımızı yerine getirmek için gereken adımları atmamaları halinde süreci donduracağımızı hatırlatmak istiyorum. Ana muhalefetin, yavru muhalefetin öyle veya böyle değişik değişik bir şeyler söylemesi biz bu ülkede iktidarda olduğumuz sürece bizi bağlamaz. Özellikle İsveç’in bu konuda iyi bir görüntü vermediğini görüyoruz. Bizim Türkiye olarak bu konuda duruşumuz çok nettir, gerisini kendileri bilir.”

Ankara, 'güvenlik endişelerinin giderilmesinin ardından' İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine yönelik vetosunu kaldırmış ancak bunun şartlı bir durum olduğunu belirtmişti. 


İki ülkeyle imzalanan İttifaka katılım protokollerinin NATO üyesi 30 ülke tarafından kendi ulusal yasaları ve prosedürleri uyarınca onaylanması gerekiyor. 

Tüm üye ülkeler, kendi onay süreçlerini tamamladıktan sonra Washington Antlaşması'na haiz ABD'ye yeni üyenin katılımını öngören protokolleri kabul ettiklerine dair bildirim yapıyor.

İki İskandinav ülkesinin üyeliklerine şu ana kadar altı ülke onay vermiş durumda. 

Onay sürecinin bir yıl kadar sürmesi bekleniyor. 

Bu süre zarfında Helsinki ve Stockholm NATO toplantılarına katılabilecek ve istihbarata daha fazla erişim sağlayabilecek.

Moskova her iki ülkeyi de NATO'ya katılmamaları konusunda uyarmış, Rusya Dışişleri Bakanlığı 12 Mart'ta yaptığı açıklama ile üyeliğin "ciddi askeri ve siyasi sonuçları" olacağı tehdidinde bulunmuştu.

Türkiye ile iki İskandinav ülkesi arasında imzalanan anlaşmaya göre, bu ülkeler terör örgütlerine destek vermeyecek. Ancak iade talepleri konusunda iki taraftan farklı açıklamalar yapıldı, Ankara iade taleplerinin karşılanacağını söylerken, İsveç, taleplerin iç ve uluslararası hukuka göre değerlendirileceğini açıkladı. 

İsveç son olarak Ankara'nın 'FETÖ üyesi' olmakla suçladığı bir kişinin iadesini durdurdu.

HABERE YORUM KAT