Erdoğan Almanya dönüşü uçakta sert açıklamalarda bulundu

Erdoğan Almanya dönüşü uçakta sert açıklamalarda bulundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Şansölye, Eurofighter konusuna hiç girmedi. Yani "veririz vermeyiz" noktasında yorum yapmadı. Bu uçakları bize verirlerse verirler, vermezlerse çalacağımız kapı mı yok?'' dedi.

Şansölye Olaf Scholz'un davetine icabetle gittikleri Almanya seyahatini tamamladıklarını dile getiren Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ziyaret dönüşü uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu.

ERDOĞAN EN DOĞRU ADIMI AÇIKLADI

Erdoğan, Gazze için atılacak en doğru adımın bir an önce ateşkesin sağlanması olduğunu belirterek, "Önceliğimiz ateşkesle birlikte kalıcı barışı tesis etmek olacak." dedi.

Erdoğan, ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Scholz'la etraflıca görüşmeler yaptıklarını aktardı.

Heyetlerin de katılımıyla yemekli bir görüşme gerçekleştiğini anlatan Erdoğan, Türkiye-Almanya ilişkilerini çok geniş çerçevede ele aldıklarını söyledi.

Erdoğan, 1960'lı yıllardan bugüne kadar devam eden süreç sonunda Almanya'nın 5 milyona yakın Türk'ün bulunduğu bir ülke haline geldiğini ifade ederek, "Şu anda Almanya ile ikili ticaret hacmimiz 45 milyar doları aşmış durumda. Bu yıl sonu itibarıyla 50 milyar dolar hedefini yakalamayı öngörüyoruz. Bu hedefin tutturulmasıyla birlikte, yeni hedefimiz 60 milyar dolar ticaret hacmine ulaşmak olacak." diye konuştu.

Hali hazırda 8 binden fazla Almanya kökenli şirketin Türkiye'de faaliyet gösterdiğine değinen Erdoğan, turizm sektörüne bakıldığında, Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısı bakımından Almanya'nın, Rusya ile adeta bir yarış halinde olduğunu ve ilk sıralarda yer aldığını kaydetti. Geçen yıl 5,6 milyon Alman vatandaşının Türkiye'de ağırlandığına işaret eden Erdoğan, "Halklarımız arasında da güçlü ilişkiler söz konusu. Sayısı 3,5 milyona yaklaşan Türk toplumu Almanya'nın ekonomik, sosyal, kültürel hayatına ciddi katkılar sağlıyor. Ziyaretimiz, köklü ilişkilerimizde yeni bir sayfa açmak, ikili ve bölgesel işbirliğimizi geleceğe taşımak açısından büyük önem arz ediyor." ifadelerini kullandı.

"ALMANYA'YLA YAKIN İŞ BİRLİĞİ BEKLİYORUZ"

Görüşmelerde ikili ilişkilerin ekonomik, ticari ve insani boyutlarının yanı sıra güvenlik, savunma sanayii başta olmak üzere birçok alanı gözden geçirme fırsatı bulduklarını bildiren Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Terörle mücadele kararlılığımızı ve Almanya'dan güvenlik alanında daha yakın işbirliği beklediğimizi kendilerine anlattık. Muhataplarımızla Avrupa Birliğine üyelik sürecimizin yeniden canlandırılması, vize muafiyeti ve Gümrük Birliğinin güncellenmesi yönünde de olumlu gelişmeler beklediğimizi paylaştık. Fakat Avrupa Birliğinin ülkemize karşı ön yargılı tutumu maalesef sürüyor. Son olarak Avrupa Komisyonunun '2023 Türkiye' raporunda bir kez daha bunu gördük. Diğer taraftan karşılıklı yatırımların teşviki de gündemimizde yer aldı. Yatırımların artması için gereken desteği vermeye hazır olduğumuzu dile getirdik. İşbirliğimiz açısından gelecek vadeden enerji, çevre, iklim değişikliği, dijital dönüşüm ve yeni teknolojiler gibi alanlara odaklanılması hususunda fikir birliği içerisinde olduğumuzu gördük."

''UKRAYNA'DA NE YAPTILARSA İSRAİL'DE DE AYNI ŞEYİ YAPIYORLAR''

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde ağırlıklı olarak Gazze konusunun da yer aldığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bu noktada maalesef Sayın Cumhurbaşkanının da Sayın Şansölyenin de takıldıkları nokta ağırlıklı olarak Hamas'ın durumu. Bu konuda 7 Ekim tarihinde Hamas'ın attığı adımdan dolayı işin failinin Hamas olduğunu düşünüyorlar. 'Siviller öldürüldü, şöyle oldu, böyle oldu' diyorlar. Biz de aksini kendilerine ifade ettik. İsrail'in bir terör devleti olduğunu açık net olarak söyledik. 'Ne yazık ki Filistin'de 13 bin çocuk, kadın, yaşlı, öldürüldü. Bunları görmüyorsunuz. Bunları bir kenara koyuyorsunuz. Ama İsrail tarafındaki 100-200 ölümü, tablonun özeti olarak bize anlatmaya çalışıyorsunuz.' dedik. Maalesef tespitlerinde yanlış bir odaklanma var. Ukrayna politikasını aynen burada da uyguluyorlar. Ukrayna'da ne yaptılarsa İsrail'de de aynı şeyleri yapıyorlar. 'İsrail haklı' deyip, silahsa silah, paraysa para tüm imkanları sınırsız bir şekilde buraya aktardıklarını görüyoruz."

Şansölye'nin basın toplantısında "Bu bizim görevimiz, İsrail'e bu mali destekleri, bu silah desteklerini veriyoruz." dediğini aktaran Erdoğan, "Bunu görüşmemizde de tekrar ederek, 'Bu destekleri vermek durumundayız. İsrail savunma konumunda.' diye konuştu. Neticede İsrail'in yaptığını nefsi müdafaa olarak kabul ediyor, Filistin'in direnişini nefsi müdafaa olarak görmüyorlar. Zaten orada ne kaldı? Gazze halkını kuzeyden güneye sürüklediler. Orada da havadan, denizden, karadan, her taraftan bombalıyorlar. Bölgede Theodor Herzl'den başlayıp hala devam eden, o topraklarda Filistinlileri yok etmek ve sıfırlamak anlayışı hakim." değerlendirmesinde bulundu.

''BİRÇOK ÜLKE TARAFINDAN ELEŞTİRİLİYOR''

"Avrupa Birliği ülkelerinin bundan sonraki tavrını Gazze konusunda özellikle nasıl değerlendiriyorsunuz? Çünkü Avrupa başkentlerinde kitlesel eylemler her geçen gün artıyor." sorusu üzerine de Erdoğan, şunları kaydetti:

"Avrupa Birliği ülkelerinin tutumunu göreceğiz. Almanya Başbakanı Scholz'a da dedim. Berlin'de gösteriler vardı. Fransa'da var. İngiltere'de var. Amerika'da var. Beyaz Saray'ın önüne kefenleri getirip yerleştirdiler. Bunlar herhalde dünyaya bir mesaj veriyor. Scholz'a '121 ülke insani ateşkese 'evet' diyor. 40 ülke maalesef çekimserler arasında. Sizi de onların arasında gördük, buna da üzüldük.' dedim. Onun için bizim şimdi yeni yapacağımız tur çok önemli. Bu turda belki dolaşacağız, belki telefon diplomasisiyle sürdüreceğiz ama bu takibi devam ettireceğiz. İsrail'in barbarlığı, orantısız güç kullanımı, pervasızlığı artık birçok ülke tarafından eleştiriliyor."

''GAZZE İÇİN BİRÇOK ADIM ATIYORUZ''

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gazze'den kanser hastalarının tedavi için Ankara'ya getirilmesinin hatırlatılarak "Gazze için atılacak yeni adımların" sorulması üzerine Erdoğan, "Gazze için birçok adım atıyoruz ve bunların başında sağlık alanındaki adımlarımız geliyor. 27 kanser hastasının ülkemize getirilmesi bu işin sadece bir cüzü, yoksa hasta sayısı çok çok fazla. Cerrahi müdahale yapılacak olanlar, zaten yüzlerce ve onları henüz oradan çıkartamıyoruz. Biz diyoruz ki 'Bizim hastanelerimiz müsait. Yeter ki çıkartalım, yeter ki müsaade etsinler. Alalım onları, bizim hastanelerimizde tedavilerini yapıp gönderelim.' Biz ülkelerden bir ülke, diyarlardan bir diyar değiliz. Gönlümüz de gönül coğrafyamız da geniş." ifadelerini kullandı.

Gıda, ilaç, su gibi temel ihtiyaçları karşılamak amacıyla hava ve deniz yoluyla sevkiyatlar neticesinde yüklü bir yardımı bölgeye ulaştırdıklarını vurgulayan Erdoğan, "Siyasi arenada Gazze'ye yönelik destek ve uluslararası toplumda farkındalık oluşturma çabalarımız hız kesmeden devam ediyor. Gazze için atılacak en doğru adım, bir an önce ateşkesin sağlanmasıdır ve önceliğimiz ateşkesle birlikte kalıcı barışı tesis etmek olacak. Ateşkes sağlandığı takdirde İsrail'in sebep olduğu yıkımı tazmin etmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Gazze'deki hasar görmüş altyapıyı yeniden inşa etmek, yıkılan okullar, hastaneler, su ve enerji tesislerinin yeniden yapılması için çaba harcayacağız. Ateşkesin sağlanmasının ardından Gazze halkının yaşam koşullarını iyileştirmek, umutlarını yeşertmek için elimizden geleni yapacağız. Dünya Gazze'ye yüz çevirse de Türkiye olarak mazlumların yanında yer aldık, almaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

''ÇALACAĞIMIZ KAPI MI YOK''

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in "Eurofighter" konusundaki açıklamasının ardından Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile düzenledikleri ortak basın toplantısından sonra görüşleri sorulan Erdoğan, şunları söyledi:

"Bu konuda, basın toplantısındaki medya mensubunun bize ne dediğini gördünüz. Bunların bakışı o. Ama Şansölye Eurofighter konusuna hiç girmedi. Yani 'veririz vermeyiz' noktasında yorum yapmadı. Biz zaten cevabımızı açık bir şekilde verdik. Bu uçakları bize verirlerse verirler, vermezlerse çalacağımız kapı mı yok? Çok. İşte biliyorsunuz hava savunma sistemlerinde S400'den önce hangi adımlar atıldı? Amerika vermesi gereken hava savunma sistemlerini vermedi, biz de Rusya'dan S400 aldık. Şu anda S400'lerimiz var. Çok daha güçlü bir şekilde yola inşallah devam edeceğiz. Bizler kendi silahlarını üreten ve kullanan bir ülke olma yolunda ilerliyoruz. Savaş uçakları noktasında da ihtiyacımızı kalıcı olarak karşılayacak adımlar atıyoruz."

TERÖR ÖRGÜTLERİYLE MÜCADELE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir basın mensubunun, Almanya'daki FETÖ üyesi kişiler anımsatılarak, bu konudaki mücadele sürecinin nasıl ilerleyeceğine yönelik sorusu üzerine, "Biz bu ülkelere her görüşmemizde PKK/YPG dahil bütün bu terör örgütlerinin ülkelerindeki örgütlenmesini anlatıyoruz, FETÖ'yü anlatıyoruz. Ama bütün bunlara rağmen bazı ülkeler olumlu cevap veriyor ama geneli itibarıyla bakıyorsun hepsi anlattıklarımızı görmüyor, duymuyor. Bu konuda istihbaratımız çalışıyor." açıklamasında bulundu.

Terör örgütleriyle mücadeleye dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

"Milli İstihbarat Teşkilatı uzun süredir yurt dışında tabiri caizse kurye, torbacı, alt düzeyleri bırakıp örgütün üst düzeyindeki nitelikli hedeflerine yöneldi. En son etkisiz hale getirdiğimiz PKK'lı terörist örgütün ideolojik yapısını 25 yıldır yöneten bir kişiydi. Yani örgüte katılımı 80'li yıllarda ve 25 yıldır örgütün ideolojik yapılanmasını şekillendiren ve yöneten bir kişi.

Bunlar şu açıdan önemli, PKK'nın sahadaki askeri kanadından daha önemli olan ideolojik örgütlenmesi. Çünkü elemanı onlarla devşiriyorlar. Ağ çıkarma, örgütü canlı tutma hep bunların işi. Etkisiz hale getirilen bu kişi çok kilit elemanlardan biriydi. Bu durum örgütte muazzam bir çöküntüye sebep oluyor. Çünkü eli silah tutan birini etkisiz hale getirdiğinizde yerine birini koyuyor ama 25 yıllık ideolojik örgüt hafızası olan birini etkisiz hale getirdiğinizde orada muazzam bir boşluk oluşuyor. Almanya nezdinde girişim yaptık, taleplerimizi muhataplarımıza ilettik. Örgütsel faaliyet anlamında çok dağılmaya başladılar. Almanya'da daha ciddi bir mevcudiyetleri var. Biz peşlerinden gidiyoruz."

Fotoğraf:AA

HABERE YORUM KAT
1 Yorum