Erdoğan Almanya'da konuştu Alman basını ''skandal'' diye yazdı

Erdoğan Almanya'da konuştu Alman basını ''skandal'' diye yazdı

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya Başbakanı Scholz ile yaptığı ortak basın toplantısında yaptığı açıklamaları Alman basını ''skandal'' olarak değerlendirdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 yıl aradan sonra, devlet ziyareti için bugün Almanya'ya geldi.

Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanlığı resmi konutu Bellevue Sarayı'nda Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından kabul edildi.

Daha sonra baş başa görüşmeye geçen Erdoğan ve Steinmeier, heyetler arası görüşmeye de başkanlık etti.

Erdoğan, sonrasında Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüştü ardından iki lider ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Basın toplantısının ana konusu olan İsrail-Filistin çatışması hakkında Erdoğan sert açıklamalarda bulundu.

ERDOĞAN-SCHOLZ GÖRÜŞ AYRILIĞI

Erdoğan'ın İsrail ve Filistin hakkındaki açıklamaları Alman basınında geniş yer aldı.

Alman gazetesi Bild Erdoğan'ın sözlerini manşetine taşıyarak ''Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Berlin ziyaretinde skandal konuşması.'' ifadelerini kullandı.

Bild gazetesinde şu ifadeler yer aldı:

''Türkiye Cumhurbaşkanı, 7 Ekim'de İsrail'de yaşanan Hamas katliamıyla ilgili tek kelime etmedi, bunun yerine yalnızca İsrail'i suçladı ve Alman gazetecinin kritik sorularına zar zor yanıt vererek şikayette bulundu.

Erdoğan, diğer hususların yanı sıra, İsrail tarafından yakalanan Hamaslı teröristleri “rehine” olarak tanımladı ve onları Gazze'ye kaçırılan sivillerle aynı kefeye koydu.

Şansölye Scholz ise İsrail'in meşru müdafaa hakkını vurguladı ve sivil kurbanlardan Hamas'ın sorumlu olduğunu ve insanları koruyucu bir kalkan olarak kullandığını açıkça belirtti.''

ZDF'de yer alan haberde ise ''Scholz öncelikle İsrail'deki mağdurlardan bahsederken, Erdoğan ise Filistinli mağdurlara odaklandı.Hamas, İsrail ve Orta Doğu çatışması söz konusu olduğunda Olaf Scholz ile Recep Tayyip Erdoğan arasında çok açık bir fikir ayrılığı görebilirsiniz." ifadeleri yer aldı.

Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD’ye bağlı "Tagesschau.de" internet sitesinde "Sahnede net görüş ayrılığı" başlığı kullanılarak, "(Görüşmenin) hemen başında Orta Doğu’ya ilişkin pozisyonlar çatıştı. Erdoğan Gazze Şeridi’nde ateşkes çağrısında bulunurken Scholz İsrail’in var olma hakkına vurgu yaptı." ifadeleri kullanıldı.

Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Berlin ziyareti sırasında İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki eylemlerine yönelik eleştirilerin altını çizdiği vurgulanarak, "Erdoğan’ın 13 bin çocuğun, kadının ve yaşlının öldürüldüğüne ve (Gazze’de) her şeyin yerle bir edildiğine" ilişkin sözlerine yer verildi.

Haberde, Erdoğan’ın aynı zamanda insani ateşkes istediği belirtilerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya ve Türkiye'nin ortak çabasıyla böyle bir ateşkese varılması halinde bölgeyi ateş çemberinden kurtarma şansı olabileceğini söylediği aktarıldı.

Erdoğan’ın herkese Orta Doğu’da kalıcı barış için çaba sarf etmesi çağrısında bulunduğu belirtildi.

Zeit gazetesi "Utanç verici bir ziyaret" başlığını kullanırken, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Hamas hakkındaki teorilerini Berlin'de yaymasına izin verildiği ve Scholz'un buna karşı çıkmadığı savunuldu. Haberde Scholz'u bu tutumunun "diplomatik değil korkakça" olduğu ifade edildi.

ARTI49
Fotoğraf:AA

HABERE YORUM KAT
5 Yorum