Emeklilik yasası AYM'ye götürülmeli

Emeklilik yasası AYM'ye götürülmeli

Muhalefet partileri, Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunarak, gurbetçilerin borçlanarak emeklilik hakkını gasp eden haksız düzenlemeyi iptal ettirmeli. 

OKTAN ERDİKMEN - Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 62. maddesi şöyle diyor: 

“Devlet, yabancı ülkelerde çalışan Türk vatandaşlarının aile birliğinin, çocuklarının eğitiminin, kültürel ihtiyaçlarının ve sosyal güvenliklerinin sağlanması, anavatanla bağlarının korunması ve yurda dönüşlerinde yardımcı olunması için gereken tedbirleri alır”.

19 Temmuz’da kabul edilen yasa ise, gurbetçilerin SSK borçlanması hakkını elinden alarak, 1 Ağustos sonrası yapılacak başvurularda ödenen primi 2 katına çıkarıyor ve maaşı da yüzde 40 düşürüyor.

Borçlanarak emekliliği, fiili olarak mantıksız hale getiren ve “Siz emekli olmayın daha iyi” diyen bu düzenleme, sosyal güvenliğin sağlanması, anavatanla bağların korunması ve yurda dönüşlerde yardımcı olunması ifadelerine uymuyor.

Gurbetçilerin anayasal garanti altındaki hakları, alenen gasbediliyor.

SGK Başkanı, böylelikle 600 milyon ve 1,2 milyar lira arasında tasarruf edeceklerini iddia ediyor ama gurbetçilerin emekli ikramiyesi almadıkları, çoluk çocuk sağlık hizmetinden yararlanmadıkları göz önünde bulundurulursa, bu hesap daha çok şaşar.

Üstelik devletin yurttaşlarının emekli ödemelerinden ötürü zarar etmesi oldukça doğaldır. Devlet, sosyal güvenlik, sağlık, eğitim gibi masrafları karşılamak için vergi topluyor.

Yurt dışındaki vatandaşları hiçe sayan bu düzenleme, AKP’li milletvekilleri tarafından TBMM’ye sunuldu. Burada MHP’nin desteğiyle kabul edildi.

Yasaya, CHP, İYİ Parti, HDP ve Saadet Partisi karşı çıktı.

Bu partilerin Avrupa’daki temsilcileri, Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak düzenlemenin iptali için girişimde bulunmalı.

Anayasa Mahkemesi’ne, isteyen herkes başvurabiliyor. 

Bir iki hafta içerisinde partilerden başvuran olursa, gurbetçiler adına teşekkür eder, buradan duyururuz.

Olmazsa, gider kendimiz başvururuz.

HABERE YORUM KAT