Emekliler yurt dışında çalışabilmeli

Emekliler yurt dışında çalışabilmeli

Sözcü Gazetesi Avrupa Temsilcisi ve hukukçu Ali Gülen, Forum CHP Koblenz tarafından düzenlenen toplantıda, Türkiye'deki emeklilik konusunda yaşanan sıkıntıları anlattı.

KOBLENZ - SÖZCÜ Gazetesi Avrupa Temsilcisi ve hukukçu Ali Gülen, Forum CHP Koblenz tarafından düzenlenen toplantıda, Türkiye'deki emeklilik konusunda yaşanan sıkıntıları anlattı.

Emeklilik iptalleri, iptallere karşı neler yapılması gerektiği, iptalin nedenleri ve sahte şirket kurup insanları dolandıranlar konusunad bilgiler veren Ali Gülen, asıl sorunun Ankara'daki bürokratların konuya tam hakim olamamasından kaynaklandığını söyledi. Forum CHP Koblenz'in başkanı Sevim Karadağ'ın organize ettiği toplantıya katılım ve ilgi oldukça yüksekti.

Aydınlatıcı bilgilerden sonra, iki ülkenin uygulamalarından kaynaklanan hatalara değinildi. Türkiye'de emekli olan bir kişinin, başka bir işte çalışabildiğini, bunda hukuken bir sakınca olmadığını belirten Gülen, aynı durumdaki gurbetçiye ise izin verilmediğini, bunun tam bir saçmalık olduğunu vurguladı. Gazeteci ve hukukçu Ali Gülen şöyle konuştu:

"Saçma ve eşitsiz bir uygulama"

"Türkiye'de emekli olan bir kişi, yeniden iş hayatına girerse, Türkiye'deki bir işsizin yerini alıyordu. Yani bir mantığı vardı. Buna rağmen, bu şart kaldırıldı. Türkiye'den emekli olan bir kişi, başka bir işe girip çalışabiliyor ve bunun için ek destek primi de ödemiyor. Ama Türkiye'den emekli maaşı bağlatan bir kişinin Almanya ya da diğer bir Avrupa ülkesinde çalışmasına olanak tanınmıyor. Türkiye'den emekli olan bir kişinin Almanya'da çalışması, Türkiye'nin zararına değil ki. Türkiye'de bir işsizin de yerini almıyor. Aksine, ek gelir elde ediyor ve bunu Türkiye'de harcıyor. Türkiye, bu uygulamayla kendini değil, Almanya'yı düşünüyor. Bu ikiliğe, eşitsizliğe ve saçmalığa bir son verilmeli."

İkili Sosyal Güvenlik Sözleşmesi'ne eklenecek, "Türkiye ve Almanya'daki hizmetler, sigortalının talebi halinde birleştirilir" ibaresi ile sorunun aşılabileceğini belirten Gülen, daha sonra gelen soruları yanıtladı.

HABERE YORUM KAT