Dövizle askerlikte geri adım attırmalıyız

Dövizle askerlikte geri adım attırmalıyız

Yurt dışındaki vatandaşların dövizle askerlik ücretini 5 bin 113 avroya çıkaran düzenlemeyi yasalaştırmamak için elimizden geleni yapmalıyız. Her görüşten vatandaşımız, gurbetçilere darbe vuran bu düzenlemeye tepki göstermeli.

OKTAN ERDİKMEN - AKP hükümeti gurbetçilere verdiği en önemli sözleri tutmadı. 2011 yılında getirdiği emeklilere çalışma izni veren düzenlemeyi 2012 yılında yasaklayan hükümet, 2015'ten bu yana her seçim öncesi, kendi getirdiği yasağı kaldırmayı vadediyor ama bu sözünü tutmuyor.

Uçak biletlerinde yüzde 20 indirim yapılacağına ilişkin söz de tutulmadı. Bunun yerine yandaşlara maaşlar bağlandı, milletvekilleri ekonomi bilet alıp, bedava upgrade yaparak business class seyahat etmeye devam etti.

Vatandaşlara indirim yapılacağına, holdinglere indirim yapıldı. SunExpress şirketine 2018 aralık ayında 400 milyon avroluk vergi istisnası tanındı. 

 

Yurt dışından getirilen telefonları açtırma parası 170 liraydı. Önce 500 liraya, sonra 618 liraya yükseltildi. Toplam zam oranı yüzde 263,5 oldu.

'Bundan daha yüksek oranda zam yapılamaz' derken, yurt dışındaki Türklere yönelik dövizle askerlik ücretinin, Türkiye'deki bedelli ücretine sabitleneceği haberi geldi. Savunma Bakanı Hulusi Akar, ücretin bugünkü kurla 5 bin 113 avro olacağını açıkladı. 

Yani 3 yıl önce bin avro, o günkü kurla 3 bin 300 lira olan dövizle askerlik ücreti, bir seçim dönemi bile bitmeden 31 bin 343 liraya çıkarılacak, Türk lirası bazında zam oranı yüzde 849'u bulacak.

Seçim sonrası meclise getirilecek olan bu tasarı, gurbetçi gençlerin bir kısmının Türk vatandaşlığından vazgeçmesine neden olacak. 2 bin avrodan 100 kişi askerlik ücreti ödüyorsa, 5 bin avrodan 50 kişi ödeyecek. 

Türk vatandaşlığından vazgeçmeyenler, 5 bin avro gibi yüksek bir ücret ödeyerek daha da fakirleşecek. Parayı buraya harcayan vatandaş, tatilinden, akraba ziyaretinden vazgeçecek, turizm gelirleri azalacak.

Sonuç olarak gurbetçi de, devlet de kaybedecek.

Her görüşten vatandaşımızı, bu tasarıyı engellemek ve geri adım attırmak için AKP'ye çağrıda bulunmaya, gurbetçilere verilen sözlerin neden tutulmadığını, neden halkın değil de holdinglerin kartellerin çıkarlarını koruyan düzenlemeler yapıldığını sormaya davet ediyorum.

 

 

HABERE YORUM KAT