Devlet her evin kirasını ödemek zorunda değil

Devlet her evin kirasını ödemek zorunda değil

Almanya'da Anayasa Mahkemesi aldığı kararla, İş Ajansı'nın sosyal yardım alanların oturmak istedikleri her evin kirasını ödemek zorunda olmadıklarına hükmetti.

FRANKFURT - İş Ajansı tarafından ödenen ev kirasının yüksek olup olmaması ile ilgili bir tartışma Almanya'da mahkemeye taşındı. 

Karlsruhe'de bulunan Anayasa Mahkemesi'nin aldığı karara göre, İş Ajansı tüm evleri finanse etmek zorunda değil. Burada ölçü, daha alt segmentteki karşılaştırılabilir bir konutun kirası.

Söz konusu karar, tek başına 77 metrekarelik bir evde yaşayan sosyal yardım alan vatandaşın, İş Ajansı'nın masrafların tümünü karşılamaması üzerine mahkeme başvurması üzerine alındı. 

Mainz'da görülen mahkemede, kişinin temel ihtiyaçlarının anaysal garanti altında olduğu kararı alınmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi, temel yaşam standartlarının garanti altına alınması gerektiğine hükmetmekle birlikte, bunun kişinin istediği evde oturabilmesi anlamına gelmediğini vurguladı.

Kanunda, kira ve ısınma giderlerinin 'uygun' olması durumunda karşılanacağı belirtilirken, Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan yorumda bu "uygun" evlerin, bir alt fiyat kategorisinde bulunan evlerle karşılaştırılabileceğine hükmedildi.

HABERE YORUM KAT