'Deve güdücü defolup gitsin'

'Deve güdücü defolup gitsin'

Almanya’da aşırı sağcı AfD partisinin Saksonya Anhalt Teşkilatı Başkanı Poggenburg, Türklere yönelik “Bu deve güdücüler defolup geldikleri yere geri gitsinler” dedi.

BERLİN – Almanya'da aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin Aşağı Saksonya-Anhalt Eyalet Teşkilatı Başkanı Andre Poggenburg, Türklere ve Almanya Türk Toplumu (TGD) derneğine yönelik ırkçı ifadeler kullandı.

Poggenburg, partisinin Nentmannsdorf kentinde bir çadırda düzenlenen etkinlikte, Türklere yönelik hakaret içeren sözler sarf etti.

Konuşmasında Türklere yönelik “kimyon tacirleri” ve “deve güdücüleri” ifadelerini kullanan Poggenburg, Almanya’daki Türklere yönelik "Defolup geldikleri yere gitsinler." dedi.

"Dava açıyoruz"

TGD Genel Başkanı Gökay Sofuoğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Poggenburg’un sözlerini ırkçı, dışlayıcı ve Alman anayasası ile tamamen çelişkili faşist söylemler olarak nitelendirdi.

Poggenburg'a karşı hukuki yollara başvuracaklarını vurgulayan Sofuoğlu, “Avukat arkadaşlarımız araştırmaları yapıyorlar. Dava açıyoruz." dedi.

"Görmezden geliniyor" 

Sofuoğlu, bu kişinin sözlerinin AfD partisinin dışa vurulmuş hali olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu tür ırkçılar eskiden beri vardı ama bu kadar cesaretli değillerdi çünkü Alman kamuoyu bu gibi söylemleri çok çabuk reddedip ona karşı tavır alabiliyordu. Şu anda Almanya şu yönde bir gelişme var: Görmezden geliniyor. Almanya tarihinde bu gibi ırkçı gelişmeleri görmezden gelmelerin ne demek olduğunu çok iyi biliyoruz." 

"Bu ırkçı zihniyetle mücadele edilmesi gerekiyor"

Alman siyasetinin ve Alman medyasının izlediği yolun doğru yol olmadığını belirten Sofuoğlu, "AfD ile bu ırkçı zihniyetle mutlaka mücadele edilmesi gerekiyor. Bunu yaparken yalpalamamak gerekiyor. AfD’nin söylemlerini üstlenirse diğer partiler, bu yalpalamak demektir. Bu AfD’yi meşrulaştırmak, onun zihniyetini meşrulaştırmak demektir." değerlendirmesinde bulundu.

Sofuoğlu, sadece partilerin değil, bu mücadelede kamu kuruluşlarının, kiliselerin, sendikaların ve buna benzer kurumların sessiz kalmayı tercih etmemeleri gerektiğini kaydetti.

Yabancılara yönelik saldırıların da arttığının hatırlatılması üzerinde Sofuoğlu, “Almanya’da saldırıların artması bir tarafa tepkiler de azalıyor. Üzücü tarafı da bu. Bunun üzerine gidilmediği sürece bu önümüzdeki dönemde daha fazla kendisini gösterecek." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT