Deniz Yücel ajan teröristse, neden bıraktınız?

Deniz Yücel ajan teröristse, neden bıraktınız?

Deniz Yücel’in Alman ajanı ve terörist olduğunu iddia edenler, ‘Ben varken asla çıkamayacak’ diyenler, Almanlar bastırınca yine U dönüşü yaptılar. Yabancı pasaportu olan hapisten çıkıyor. Diğer gazetecilerin suçu, Türk olmaları mı?

OKTAN ERDİKMEN - Türkiye’de artık adaletin esamesinin okunmadığı konusunda herkes hemfikir. Adalet Bakanı’ndan başka kimse, yargıda işlerin yolunda olduğunu söylemiyor.

İktidar yıllarca FETÖ’cüleri hakim ve savcı kadrolarına atadığı için, darbe girişiminin ardından büyük bir boşluk oldu. Buralara da büyük ölçüde AKP’den veya FETÖ haricindeki cemaatlerden referans bulabilen isimlerin atandığı söyleniyor.

Tecrübeli hakimler, yarın FETÖ’cü hakimlerin başına gelen kendi başlarına da gelebilir çekincesiyle ağır ceza mahkemelerinde görev almak istemiyorlar. Ankara’dan gelen baskıyla karar alındığı iddiaları o kadar ayyuka çıktı ki, geçtiğimiz dönemde bakanlıktan her arayanı dikkate almamaları yönünde bir uyarı bile geldi.

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’na önce müebbet hapis cezası veriliyor. Sonra 5 yıla düşürülüyor. 

Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmuyor. Hukukçular, yerel mahkemenin kendi başına böyle bir inisiyatif alamayacağını ve Ankara’dan bir kolaylaştırıcı telefon geldiğini düşünüyor.

Diğer taraftan iktidarın iki lafından biri, Türkiye’de yargının ne kadar bağımsız olduğu. Dünyanın hiçbir ülkesinde, yargının bu kadar bağımsız olduğunu söyleyen siyasetçiler bulamazsınız.

Dün, Deniz Yücel için ‘Ben varken hapisten çıkamaz, o gazeteci değil, terörist ajan’ diyerek yargının bağımsız olduğunu iddia ediyorlardı. Bugün, ‘Tutuklanması yanlış. En kısa zamanda gelişme olacağını düşünüyorum’ diyerek yargının bağımsız olduğunu iddia ediyorlar.

Bu sözün üzerinden 24 saat geçmeden de, o bağımsız yargı Deniz Yücel’i serbest bırakıyor.

Bu noktada özellikle AK Partili arkadaşların oy verdikleri siyasetçilere şu soruyu sormaları gerekir.

‘Deniz Yücel ajan, terörist. Elimizde deliller, görüntüler var’ dediniz. Bu deliller, görüntüler nerede? Deniz Yücel ajansa, teröristse neden serbest bıraktınız? Değilse onu neden bir yıldır cezaevinde tutuyorsunuz?

Deniz Yücel Alman vatandaşı olduğu için, Almanlar bastırdı ve cezaevinden çıkmasını sağladılar.

Meşale Tolu ve Peter Steudtner de aynı şekilde.

Loup Bureau Fransızdı. Macron rica etti, cezaevinden salındı.

Ebru Umar, Hollandalıydı. Tahliye edildi.

Peki Türkiye’de cezaevindeki diğer gazetecilerin, Enis Berberoğlu’nun, Ahmet Şık’ın, Murat Sabuncu’nun suçu Türk olmaları mı?

Haksızlığa uğramamak için, illa yabancı bir ülkenin vatandaşlığını mı almak gerekiyor?

Osmanlı’da berat sistemi vardı. İngilizler, Fransızlar berat adı altında, ülkedeki Ermenilere ve Rumlara koruma sağlarlardı.

Şimdilerde bu berat sistemi biraz daha geliştirildi. Arkanda ya Avrupa’dan, ya da Saray’dan bir berat olacak.

Bu beratı alırsan, FETÖ okulunun önünden geçenler tutuklanırken, sen o okuldan mezun biri olarak, bakan bile olabilirsin.

Bu işlerden nemalananları, Man Adası’ndan hesaplarına milyonlarca dolar yatırılanları anlıyorum. 

Ancak üç kuruş maaşla geçinmeye çalışan insanlarımız, bizim sorduğumuz bu basit soruları ne zaman soracaklar, çok merak ediyorum.

Oktan Erdikmen'in diğer yazılarını okumak için tıklayıız.

HABERE YORUM KAT