Danıştay ‘gri pasaport skandalı’nda soruşturma iznini kaldırdı

Danıştay ‘gri pasaport skandalı’nda soruşturma iznini kaldırdı

Malatya’da AKP’li Yeşilyurt Belediyesi, gri pasaportla Almanya’ya 45 kişi gönderdi. 43 kişi geri dönmedi. Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın dahil dört kişi hakkında soruşturma kararı verildi. Danıştay 1. Dairesi, soruşturma iznini kaldırdı.

Malatya’da AKP’li Yeşilyurt Belediyesi, Eylül 2020’de ‘Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi’ için 45 kişiyi yurt dışına gönderdi. Ancak gidenlerden sadece iki kişi geri döndü. Olayın ortaya çıkmasının ardından İçişleri Bakanlığı soruşturma başlattı.

DANIŞTAY SORUŞTURMA İZNİNİ İPTAL ETTİ
SÖZCÜ’den Evren Demirdaş’ın haberine göre; geçen ay CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, gri pasaport skandalıyla ilgili organizatör Ersin K. Bingöl, Servi Belediye Başkanı Ali A. ve Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı Bekir K. tutuklandığını duyurdu.

Mülkiyet Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından Yeşilyurt Belediye Başkanı AKP’li Mehmet Çınar, Belediye Başkan Yardımcıları Bekir K., Şahin Ö. ve Temizlik İşleri Müdürü İsa Y. hakkında soruşturma izni verildi ancak bu karar itiraz edildi. İtirazı değerlendiren Danıştay 1. Dairesi, kişiler hakkında soruşturma izninin verilmesi kararını iptal etti. Kararda şu ifadeler kullanıldı;

“Dosyanın incelenmesinden anılan mevzuat uyarınca hizmet damgalı pasaport vermeye yetkili makam olan İçişleri Bakanlığının verdiği yetkiye dayanarak söz konusu pasaportların Malatya Valiliği’nce verildiği ilgili pasaport talep formlarının kişiler adına doğrudan pasaport düzenlemesi sonucunu doğurmayacağı adlarına pasaport düzenlemesi talep edilen kişilere pasaport verilmesi yurtdışına çıkışlarında sakınca görülmemesi sorumluluğun valiliğe ait olduğu ilgililerin eylemlerinin protokol imzalamasından ve kişiler için pasaport düzenlenmesi talebinden ibaret olduğu kaldı ki, protokol imzalaması eylemini tek başına suç oluşturmayacağı ayrıca isnat eylemlerin adı geçen belediyedeki görevi sebebiyle olmadığı bu nedenlerle ilgililere isnat edilen eylemlerin, haklarında soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığı anlaşıldığından itirazların kabulüyle İçişleri Bakanının 15.04.2021 tarih ve Mülkiyet Teftiş Kurulu Başkanlığının soruşturma izni verilmesine ilişkin kararının kaldırılmasına, dosyanın karar ekli olarak İçişleri Bakanlığına kararın birer örneğini itiraz edenlere gönderilmesine oy çokluğuyla kesin olarak karar verildi.”

“TAMAMEN SİYASİ BİR KARAR”
Soruşturma izni verilmemesini siyasi bir karar olarak değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, şunları söyledi:

Hukuka olan güven azalıyor. Tamamen siyasi bir kararla karşı karşıyayız. Türkiye’nin gördüğü dünyada ses getiren önemli bir skandal ortaya çıkmıştı. Burada devletin vermiş olduğu gri hizmet pasaportuyla bir seyahat gerçekleşiyor ve bunun organize bir VIP insan kaçakçılığı olduğu ortaya çıktı. Sağından da baksanız, solundan da baksanız bu bir suç unsuru içeren bir olay.

Belediye valiliğe, valilik İçişleri Bakanlığı’na, İçişleri Bakanlığı da topu Danıştay’a atıyor. Herhalde burada suçlu, olayı ortaya çıkaran CHP olacak. İnsan ne söyleyeceğini, nasıl bir yorum yapacağını bilemiyor. Böyle bir olayda soruşturma izni verilmemesi; CHP’li belediyeler sudan sebeplerle görevden alınırken, AKP’li belediyelerin korunmaması da mümkün değildi.

“TUZUN KOKTUĞU BİR YERLE KARŞI KARŞIYAYIZ”
Burada hem hukuka olan güven bitmiştir hem de İçişleri Bakanlığı bu konuda görevini yapmayarak sınıfta kalmıştır. İçişleri Bakanı’nın zaten bu konuda sağlıklı ve objektif bir karar vermesi mümkün değildi. Bir ayağı Almanya’da bir ayağı Bingöl’de bir ayağı Malatya’da. Şimdi hiç kimse suçlu değil. Herhalde suçlu bu olayı ortaya çıkaranlardır.

Maalesef burada ortaya çıkan olay bir koku gibi Türkiye’ye yayıldı. Hepsinin de bu işte parmağı var. Bunun takipçisi olacağız. Bunu mecliste ve diğer platformlarda dile getireceğiz. Tuzun koktuğu bir yerle karşı karşıyayız.”

 

HABERE YORUM KAT
1 Yorum