Çiftçiler Berlin'i kilitledi ama Alman Bakan geri adım atmadı...

Çiftçiler Berlin'i kilitledi ama Alman Bakan geri adım atmadı...

Binlerce çiftçi, federal hükümetin sübvansiyon kesintilerine karşı büyük protestolar için Berlin'de toplandı! Maliye Bakanı Lindner, Brandenburg Kapısı'nda bir konuşma yaptı: "Bugün size federal bütçeden daha fazla devlet yardımı sözü veremem!"

Almanya'da çiftçiler, koalisyon hükümetinin tarım sektöründeki vergi ayrıcalıklarını kaldırma planını traktörleriyle protesto etti.

Çiftçiler, bugün büyük traktörler ve tarım makineleriyle Berlin'de toplandılar.

"Dışkı" yüklü birkaç araç ise polis tarafından durduruldu. Polis, görüşmeler yaparak söz konusu araçları güzergahlardan çıkardı.

whatsapp-gorsel-2024-01-15-saat-13-34-09-df831642.jpg

Fotoğraf: TikTok

11111.png

Alman Çiftçiler Birliği tarafından federal hükümetin tarım sektöründe almayı planladığı kemer sıkma önlemlerine karşı düzenlenen geniş çaplı gösteri Berlin'de başladı. Polis, traktör ve kamyon gibi 5,000'den fazla aracın başkente ulaştığını söyledi. Yine polise göre, çiftçilerin ve nakliyecilerin gösterisi sırasında Brandenburg Kapısı önünde 8.500 katılımcı toplandı.

Brandenburg Kapısı çevresindeki alanda büyük trafik aksaklıklar da yaşandı. Ancak, genel olarak şu ana kadar neredeyse hiç özel olay yaşanmadı.

Gösteride yaklaşık 1300 polis bulunurken, hükümet karşıtı ve aşırı sağcılar da sosyal medya hesaplarından söz konusu eylemlere katılım çağrısında bulunmuştu.

Büyük gösteri Berlin'in otobüs seferlerinin büyük bir bölümünü de felç etti.

aa-20240115-33442285-33442268-almanyada-ciftciler-hukumetin-dizel-icin-vergi-indirimlerini-azaltma-planini-protesto-etti.jpg

aa-20240115-33442285-33442274-almanyada-ciftciler-hukumetin-dizel-icin-vergi-indirimlerini-azaltma-planini-protesto-etti.jpg

BAKAN LİNDNER ÇİFTÇİLERE KÖTÜ HABER

Maliye Bakanı Lindner, Brandenburg Kapısı'nda bir konuşma yaptı. Lindner, sahneye kürsüde mikrofonu eline aldığında yoğun şekilde ıslıklandı ve konuşmasını bir süre yapamadı.

Lindner, tarımsal dizel için yapılan sübvansiyon kesintileri geri alınmayacağını belirtti:

"Federal hükümet görüşlerinizi dinledi. Araç vergisi açısından hiçbir şey değişmeyecek, yeşil plaka kalacak. Tarımsal dizel hemen iptal edilmeyecek. Geri ödeme sadece önümüzdeki birkaç yıl içinde kademeli olarak azaltılacak."

Bununla birlikte Lindner, çiftçiler için daha iyi çalışma koşulları için kampanya yürütme sözü verdi ve şunları söyledi:

"Size teklifim: Gelin şimdi birlikte büyük düşünelim. Sadece tarımsal mazotu, tek bir önlemi tartışmayalım, bir bütün olarak tarımın durumu hakkında konuşalım."

Lindner, "Bugün size federal bütçeden daha fazla devlet yardımı sözü veremem, ancak işinizde size daha fazla özgürlük ve daha fazla güven vermek için birlikte mücadele edebiliriz ve bu, bu durumda geri çevrilmemesi gereken bir fırsat olacaktır" dedi.

"BİR FIRSAT"

Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir ise, çiftçilerin Berlin'deki protesto gösterilerinin sadece tarımsal mazotta yapılması planlanan kesintilerle ilgili olmadığını, tarımın genel durumuyla ilgili olduğunu düşünüyor.

Yeşillerden politikacı, Alman ntv'nin sorularını yanıtlarken, "Beni ilgilendiren şu anda geleceğe yapıcı bir şekilde bakmak. Bu aynı zamanda son on yıllardaki tüm başarısızlıkların düzeltilmesi için de bir fırsattır" dedi.

Türk asıllı Bakan Özdemir, "Sorun şu ki, son yıllarda verilen pek çok söz hiçbir zaman yerine getirilmedi. Belki de bunu şimdi konuşmamız gerekiyor, örneğin hayvan refahı vergisi, örneğin çiftçilerin tedarik zincirindeki konumu gibi. Tüm bu konular şu anda gündemde ve ben bu konularda kararlıyım" derken, "Hükümetin daha sonra bunu bir ölçüde düzeltmiş olması iyi. Ama geç düzeltti. Dürüst olmak gerekirse, bu çok geç verilen ve artık işe yaramayan bir ilaç gibi" dedi.

Özdemir, Alman hükümetinin tarım makineleri için planlanan motorlu taşıtlar vergisi uygulamasını iptal ettiğini, ancak 2026 yılına kadar kademeli olarak da olsa tarımsal dizele yönelik sübvansiyonları kesmek istediğini ima ediyor. Özdemir, "İlk kararları almamış olsaydık daha iyi olurdu ve düzeltmeyi hızlı bir şekilde yapsaydık daha iyi olurdu" dedi.

ARTI49

FOTOĞRAFLAR: AA

HABERE YORUM KAT