CHP’den yurt dışına 30 milletvekili teklifi

CHP’den yurt dışına 30 milletvekili teklifi

CHP, yurt dışında yaşayan vatandaşların arasından 30 milletvekili seçilebilmesi için yasa teklifi verdi.

ANKARA - Yurt dışında yaşayan gurbetçi vatandaşların sorunlarının giderilmesi için art arda yasa teklifleri veren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), yurt dışından milletvekili seçilebilmesi için Milletvekili Seçim Kanunu’nda ve Seçimlerin Telem Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’da değişiklik yapılması amacıyla teklif verdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl tarafından verilen teklifte, yurt dışı seçim çevresinden çıkacak milletvekili sayısı 30 olarak belirtildi.

Yurt dışındaki seçmene adaletsizlk

whatsapp-image-2017-12-12-at-20.25.16.jpegKonuyla ilgili ARTI49'a konuşan CHP'nin Yurt Dışından Sorumlu Parti Meclisi Üyesi Emre Çam, yurt dışı seçim bölgesinde oy kullanma hakkı olan yaklaşık 3 milyon seçmenin olduğunu belirtti. Bu seçmenlerin İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonra en büyük 4. seçmen kitlesini oluşturduğunu belirten Çam, "Yurt dışı oylar 7 Haziran'da sadece 3 şehirde, 1 Kasım'da ise 2 şehirde milletvekilliklerinin başka bir partiye gitmesine neden oldu. 3 milyon seçmenin sadece 3 milletvekiline etki etmesi demokratik değildir" dedi.

Gurbetçilerin, Türkiye'de belki de hiç gitmeyecekleri bu 3 ildeki seçmenlerin iradesine dışarıdan müdahale etmiş olmalarının da ayrı bir sorun teşkil ettiğini hatırlatan Çam, "Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız, kendi milletvekillerini kendileri seçerlerse, bu 2 sorun da giderilmiş, vatandaşların anavatana aidiyet duyguları da artmış olur. İtalya ve Portekiz gibi birçok ülke, yurt dışında yaşayan vatandaşlarına kendi parlamentosunda temsil edilme hakkı veriyor. Türkiye'yle bağlarını hiç koparmayan insanlarımıza da bu hak tanınmalı" diye konuştu.  

HABERE YORUM KAT