CHP’den uçak biletlerine tavan fiyat teklifi

CHP’den uçak biletlerine tavan fiyat teklifi

İzin sezonunda gurbetçilere fahiş fiyatlarla bilet satılmasına karşı çıkan CHP, Avrupa’dan Türkiye’ye direk uçuşların tek yön için en fazla 599 TL (133 avro) olması için yasa teklifi veriyor.

OKTAN ERDİKMEN - Avrupa’daki ülkeler okul tatiline girince, memleketlerine izne gitmek isteyen vatandaşların mecburiyetini istismar eden hava yolu şirketleri, 700-800 avro bandına kadar çıkan fahiş fiyatlarla bilet satıyorlar.

Çocuğu anadilini unutmasın isteyen, cenazesi olan, yakınlarını görmek isteyen gurbetçi vatandaş da, zaten çok zor şartlar altında kazandığı üç kuruş parasını bu şirketlere kaptırıyor.

Yurt dışının seçim bölgesi haline getirilmesinin ardından gurbetçilere çok sayıda vaatte bulunan AKP hükümeti, Türk Hava Yolları biletlerinde, gurbetçi ailelere yüzde 20 indirim sağlanacağı yönünde söz vermişti. Bu husus AKP tarafından seçim bildirgesine de alınmış, AKP Genel Başkanı ve Başbakan yurt dışında yaptığı toplantılarda büyük tezahüratlar altında bu vaadini açıklamıştı.

AKP gurbetçiye sözünü tutmadı

Ancak AKP, seçimlerden sonra emeklilere çalışma izni konusunda olduğu gibi bu sözünü de tutmadı. Üstelik THY, dalga geçer gibi yüzde 20 indirimi business class ve esnek biletlerde yaparak, söz tutulmuş gibi yaptı. Bu kategorilerde alınan biletler, normal biletlerden çok daha pahalıya geliyordu. Yani, AKP’nin gurbetçiye indirim sözü, bindirim olmuştu.

Yasalar imkan veriyor

Yasalara göre, hükümetin bir bakanlar kurulu kararıyla, uçak biletlerine tavan fiyat getirme yetkisi var. Zira AKP hükümeti de 2013 yılının aralık ayında yurt içi uçak biletlerine 299 avro tavan fiyat getirmiş, ancak 2014 yılının nisan ayı itibariyle vatandaşın sırtından büyük karlar sağlayan hava yolu şirketlerinin baskılarına veya teşviklerine dayanamayarak bu tavan fiyatı kaldırmıştı.

Yurt içine nazaran yurt dışında çok daha büyük bir istismara neden olan bu fiyatlandırma politikasının, bir düzenlemeyle ortadan kaldırılabileceğini geçtiğimiz yılın kasım ayında yazdığımız bir yazıda biz de ele almıştık. Uçak bileti konusunu sürekli gündemde tutmaya çalışmış ve 150 avroluk bir taban fiyat uygulaması getirilmesini önermiştik.

CHP’den teklif üstüne teklif

Son dönemde gurbetçilerin sorunlarıyla yakından ilgilenen ve emeklilere çalışma izninin verilmesi, cenaze ve defin işlemlerinin ücretsiz olması, kesin dönüş yapan gurbetçilere vergisiz bir araç götürme hakkını tanınması ve askerlik konusunda 3 yıl çalışma şartının kaldırılması gibi hususlarda yasa teklifleri hazırlayan CHP, bu konuda da adım attı.

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, gurbetçi vatandaşların daha fazla sömürülmesine izin vermemek için, tek yön 599 TL’lik (yaklaşık 133 avro) bir tavan fiyat düzenlemesinin yapılmasına ilişkin yasa teklifi hazırladı.

Bu teklif CHP grubunda görüşüldü ve uygun görülerek ilgili mercilere sevk edildi.

Mecliste bulunan AKP milletvekilleri karşı çıkmazsa, gurbetçiler önümüzdeki yaz sezonunda en fazla 133 avroya bilet alabilecekler. Böylelikle çok daha fazla sayıda vatandaşımız ailesine ve vatanına kavuşma şansı bulacak, memleket hasreti biraz olsun dindirilebilecek.

Yasalar buna imkan veriyor. Hükümetin yetkisi var. Ana muhalefet partisinin desteği açık.

Şimdi AKP’li milletvekillerinin önünde iki seçenek var:

Birincisi holdinglere karşı gurbetçinin hakkını savunarak, CHP’nin önerisine destek vermek.

İkincisi ise ‘Biz nasılsa THY’de bedava business class’a geçebiliyoruz, Avrupa’daki işçilerin kazıklanmasından bana ne’ diyerek, karşı çıkmak.

Bakalım Avrupa ülkelerinde yüzde 60’ın üzerinde oy alabilen iktidar partisinin tercihi, hangi yönde olacak?

 

Oktan Erdikmen'in diğer yazılarını okumak için lütfen tıklayınız.

HABERE YORUM KAT
1 Yorum