CHP'den gurbetçiye emeklilik müjdesi

CHP'den gurbetçiye emeklilik müjdesi

CHP, borçlanarak emekli olan gurbetçilerin yurt dışında çalışabilmelerine ilişkin yasa teklifi verdi.

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), yurt dışından borçlanarak emekli olan vatandaşların, yurt dışında çalışmaları durumunda emekli maaşlarının kesilmemesi için kanun teklifi verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal tarafından verilen 3201 sayılı Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nde, yurt içinde emekli olanlar çalışabilirken, yurt dışındakilerin çalışamamasının Anayasa'nın kanun önünde eşitlik ilkesini ifade eden 10. maddesine aykırı olduğu belirtildi. 

Yasa taslağının gerekçesinde, “Yurt dışında yaşayan sigortalıları mağdur eden bu ayrımcı uygulama Anayasamıza aykırı olduğu gibi aynı zamanda hakkaniyet ve sigortacılık ilkelerine de aykırıdır. Sosyal sigorta sistemi açısından prim ödemenin gerçekleştirilmesi esas kriterdir. Bunun borçlanma veya çalışma aracılığıyla ödenmesi açısından bir ayrım yapılması da doğru değildir. Bu ayrımın sona erdirilmesi gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Kanun kabul edilirse, Türkiye Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan borçlanma yoluyla emeklilik hakkı kazanarak emekli aylığı alan yurttaşlarımızın yurt dışında yeniden çalışmaya başlamaları, sosyal yardım ya da emekli aylığı almaları nedeniyle aylıklarının kesilmesine yönelik kısıtlayıcı düzenleme kaldırılacak.

AK Parti, 2012 yılında bir süreliğine kaldırdığı yurt dışındaki emeklilere çalışma ve sosyal yardım alma yasağını yeniden getirmiş, 2015 seçimlerinden itibaren her sene bunu kaldıracağını vadetmiş ancak bu sözünü yerine getirmemişti.

2017 yılında, CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı tarafından verilen emeklilere çalışma hakkı sağlanması yönündeki yasa teklifi de AK Parti tarafından reddedilmişti. 

HABERE YORUM KAT
2 Yorum