CHP, emeklilik düzenlemesine karşı

CHP, emeklilik düzenlemesine karşı

CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Mahmut Tanal, gurbetçilerin SGK borçlanması yapma haklarını elinden alacak düzenlemeyi eleştirdi. CHP milletvekilleri, tasarıya komisyonlarda ve mecliste karşı çıkacaklar.

FRANKFURT - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), yurt dışında yaşayan vatandaşların emeklilik haklarına darbe vuran yasa tasarısına karşı çıktı. 75 AKP milletvekilinin oyuyla komisyona sevk edilen tasarısının SGK'nın ve Türkiye'nin tümden battığını gösterdiğini belirten CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, "Asıl büyük darbe, dar gelirli emekli adayına vurulacak. Sosyal güvenlikte geriye gidiş başlayacak" dedi.

"Daha çok prim, daha az maaş"

Yurt dışı hizmet borçlanmasında, günlük bedelin asgari ücretin günlüğünün yüzde 32'si iken, yüzde 45'ine çıkarıldığını dile getiren Çakırözer, "Günlük borçlanma bedeli de 28 liradan 38'e çıkıyor. İkinci olarak 4A sigortalılığı kaldırılıyor, herkes 4B - Bağ-Kur'lu yapılıyor. Bu da daha yüksek prim ve daha düşük aylık demek" şeklinde konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise kanun teklifinin bu şekilde TBMM Genel Kurulundan geçmesi durumunda çok büyük sıkıntıların yaşanacağını belirterek şu örneği verdi:

"Örneğin; SSK kapsamında 5000 günle emekli olabilecek bir gurbetçi erkek vatandaşımızın sigorta statüsü Bağkur sayılacağından, en erken 9000 güne yani brüt günlük asgari ücretin yüzde 45’ini aldığımızda 345.330 TL ödemek zorunda kalacak. Burada kanun değişikliği yürürlüğe girmeden başvuru yapmakla mevcut günlük 27,29 TL üzerinden borçlanmak mümkün ancak Bağkur kapsamında yapılan borçlanmaya karşı iş mahkemesinde dava açılarak hak aranması gerekecek. Gurbetçi borçlanmasını ne kadar doğru yararsa yapsın borçlandığı zamanlar o yıllara değil Türkiye’de son çalışılan süreden geri görülecek sürelere mal edilerek emekli maaşı yarı yarıya düşürülecek".

HABERE YORUM KAT