CHP, Avrupalı Türklerin sorunlarına çözüm aradı

CHP, Avrupalı Türklerin sorunlarına çözüm aradı

CHP Berlin Birliği tarafından düzenlenen Yurt Dışı Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı'nda, yurt dışında yaşayan vatandaşların sorunları ele alındı.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

BERLİN - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Berlin Birliği, Almanya'nın başkenti Berlin'de Yurt Dışı Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı düzenledi. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ve Gazeteci Oktan Erdikmen'in konuşmacı olarak katıldığı panelin açılışını, CHP Berlin Birliği Başkanı Kenan Kolat yaptı. kenan.jpg

Kenan Kolat: CHP 2023'te iktidara gelecek

Bu çalıştayda ele alınan sorunların, Türkiye'de gündeme getirilmesini sağlamak istediklerini belirten Kenan Kolat, "Cumhuriyet Halk Partisi artık muhalefet partisi olmanın yanı sıra, 2023 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde iktidarın en büyük adayıdır. Yeni Cumhurbaşkanının CHP'nin öncülüğünde seçileceğine inanıyoruz. Bu çerçevede sadece iktidarı eleştirmekle kalmayıp, yeni dönemde neler yapacağımızı, vatandaşlara neler vadedeceğimizi de ciddi şekilde çalışmamız gerekir" dedi. 

Çakırözer: Sorunlarımızı hep birlikte çözmeliyiz

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, bu çalıştaydan çıkacak sonuçları Ankara'ya götürecek olmanın kendisini ayrıca motive ettiğini belirterek, "Ben de 47 yıl önce Almanya'ya gelen bir annenin çocuğuyum. Sizinle aramızdaki diyalog ne kadar güçlü olursa, o kadar başarılı oluruz. Sizin aktaracağınız sorunlar sadece CHP'lilerin değil, yurt dışında yaşayan herkesin ortak sorunudur. Bunların çözülmesine hep birlikte katkı sağlayacağız" dedi.

"Yurt dışından milletvekilleri seçilmeli"

utku.jpgYurt dışındaki vatandaşların sorunlarını sürekli gündeme getirdiklerini hatırlatan Çakırözer, "Ancak burada doğup büyüyen, aranızdan seçilecek isimler Türkiye'de sizi çok daha iyi temsil edecektir. Bu noktada, CHP olarak yurt dışının seçim bölgesi olmasını ve buradan seçilecek isimlerin Ankara'ya gelmesini çok önemsiyoruz. Bunun eninde sonunda gerçekleşeceğine inanıyorum. Meclis kürsüsünden de bunu dile getirmiştim" diye konuştu. 

"Emeklilik düzenlemesi haksızlık"

Hükümetin emeklilik haklarının tırpanlandığı torba yasayı çıkararak, yurt dışında yaşayan vatandaşlara haksızlık yaptığını vurgulayan Utku Çakırözer, "Ben hem komisyonda hem de genel kurulda söz alarak, bunun bir ayrımcılık olduğunu söyledim. Her biriniz yarım asırdan fazla, kazandınız Türkiye'deki yakınlarınıza gönderdiniz. Ev aldınız, yatırım yaptınız. Bunların karşılığında emeklilik haklarınızın elinizden alınması haksızlıktır, vicdansızlıktır. Biz ne dersek diyelim, AKP ve MHP çoğunluğu bunu kabul etti ve maalesef yürürlüğe girdi" ifadelerini kullandı. 

"Türkiye'nin kulağı sizdedir"

Aramızda binlerce kilometre olsa da, Türkiye'nin kulağı sizdedir. Buradan güçlü bir ses çıktığında, Türkiye'de karşılık bulur. Geçtiğimiz dönemde kadınların tecavüzcüsüyle evlendirilmesine ilişkin yasa, gece yarısı kararnamelerine direndi. Kadınlar gerçek anlamda kararlı durdular ve partiler üstü mücadeleyle bu yasanın çıkmasını engellediler. Emeklilik konusu da böyleydi. Herkesi doğrudan ilgilendiren, finansal büyüklüğün ötesinde bir ayrımcılığı, bir haksızlığı ve bir vefasızlığı getiren bir düzenlemeydi" diye konuşan Çakırözer, Türkiye'de tek adam yönetimine karşı gittikçe büyüyen bir kitle olduğunu ve eninde sonunda Türkiye'yi hak ettiği yönetime kavuşturacaklarını kaydetti.

“Gurbetçiler her yerde ayrımcılığa uğruyor”

okt.jpgGazeteci Oktan Erdikmen ise Avrupa’da yaşayan gurbetçilerin hem yaşadıkları ülkede hem de Türkiye’de ihmal edildiklerini ifade ederek, “Gurbetçi vatandaşlar Türkiye’ye çok büyük katkılarda bulundular. 70’li yıllarda kimi zaman Türkiye’nin toplam ihracatı kadar döviz gönderdiler. Hala da göndermeye devam ediyorlar. Geçtiğimiz yıl, Almanya’dan Türkiye’ye 5 milyar 300 milyon lira havale edildi. İzin sezonunda Avrupalı turist ortalama 590 avro harcarken, Türkiye kökenli bir gurbetçi 1175 avro harcıyor. Buna rağmen, nasılsa bunların eli mahkum diyerek, tüm imkanları turistler için seferber ediyorlar” şeklinde konuştu. 

“AKP gurbetçiye verdiği sözleri tutmadı”

AKP hükümetinin yurt dışındaki vatandaşlara verdiği sözleri tutmadığını hatırlatan Erdikmen, “Borçlanarak emeklilikte 'çalışma yasağını kaldıracağız' derken, emekliliği fiilen komple kaldırdılar. Askerlik, uçak biletleri ve telefon açtırma gibi birçok konuda, 2019 gurbetçiye en büyük darbelerin vurulduğu yıl oldu. AKP’nin sözlerini tutmaması nedeniyle, Almanya’dan aldığı oy 2015’te yüzde 59,7 iken 2018’de yüzde 55,7’ye düştü. Almanya’da AKP’ye oy veren sadece 362 bin seçmen varken, oy vermeyen 1 milyon 185 bin seçmen var. Bu seçmenler sandığa gitmeye ikna edilirse, yurt dışının seçim sonuçları haritası baştan aşağı değişir” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından gruplara ayrılan katılımcılar, yurt dışında en çok şikayet edilen sorunlarla ilgili çözüm önerilerini ve TBMM'nin bu konularda neler yapabileceğini tartıştılar. Melih Şengölge, Kenan Kolat, Emrah Arslan ve Rıza Kavasoğlu tarafından ilk sunumları yapılan çalışma gruplarının çıkarımları, önümüzdeki günlerde rapor haline getirilerek CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na sunulacak.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

5c22c4cd-01a6-41d7-8c94-a7a245ce624c.jpg

 

HABERE YORUM KAT
2 Yorum