Çevreciler ve halkın tepkisi üzerine Çeşme Asliye Hukuk Mahkemesi harekete geçti

Çevreciler ve halkın tepkisi üzerine Çeşme Asliye Hukuk Mahkemesi harekete geçti

Çevreciler ve halkın şikayeti sonucu Çeşme Asliye Hukuk Mahkemesi bölgede bilirkişi incelemesi yaptı.

Çevre  Sehircilik ve Iklim Değişikliği Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğünden Çiftlikköy Altınkum da 1348 m2  hazine arazisi kiralayan şirketin  burada, doğal sit alanı olan  koyda yaptığı doğa tahribatın, işgalin, ruhsatsız ve kaçak yapılaşmanın , Çeşme Adliyesi Mahkeme kararı ile kendi alanlarında uzman olan bilikirkişi heyeti (çevre mühendisi, ziraat mühendisi, inşaat mühendisi ve harita mühendisi) tarafından tespiti yapıldı. Çevrecilerin Avukatı Seher Gacar’ın verdiği bilgiye göre heyetin düzenleyeceği rapor ilerleyen süreçte işletmenin kira sözleşmesinin ve işletme ruhsatının iptali için kullanılacak ve ayrıca görevini yapmayan belediye ve diğer kamu personeli için savcılığa yapılacak şikayette kullanılacak.

whatsapp-image-2022-06-25-at-17-54-53.jpeg
 

NE OLMUŞTU ?

Çeşme Altınkum plajında kumsalı tahrip kaçak inşaa edilen “PARALİA-BEACH” tüm itirazlara rağmen İşletme Ruhsatını aldı. Ocak 2022’den beri devam eden Beach club inşaatı halkın ve çevre duyarlılarının tüm resmi makamlara şikayet etmesine rağmen sona erdi, önümüzdeki günlerde “Paralıya” beach klubü hizmete açılacak

Adana merkezli Yeşilköylü Atık Yönetimi Madencilik Tic. Lim.Şirketi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınmış sadece 6 metre² portatif büfe, 21 metre² teras, 4 metre² de cankurtaran kabini olmak üzere 1377 m² boş alan kira kontratı bulunmakta. Yıllık kira bedeli sadece 360.000 TL olan bu kiralama sözleşmesine rağmen, İnşaatcı maden şirketi büyük iş makinalarıyla 20 Bin m²’ye yakın bir alandaki tüm doğal bitkileri, ardıç ağaçlarını, yasal koruma altındaki binlerce kum zambağını, kum tepeciklerini tamamen yok etmişti. Deniz içine de binalar yapan şirket bununla yetinmedi, bölgeye onlarca yaşam ev kontenyerleri getirildi, denize akan plastik foseptik kuyuları kuruldu. Halkın deniz kıyısına girememesi için alanın etrafı çitlerle kapatıldı giriş yasağı konuldu.

whatsapp-image-2022-06-25-at-17-54-53-2.jpeg

Madencilik firması kendilerine verilen 6 m2 portatif büfe izni yerine takribi 600 m2’lik bir alanı kapattı, mutfak, oturma alanları, personal yatakhanesi gibi yapılar inşa etti, deniz içine iğrelti yapılar kondurdu, balık yumurtlama alanlarını tahrip etti. İzinsiz bir su kuyusu sondajı da açıldı, ancak şikayet üzerine kuyu DSİ tarafından mühürlendi.

Çevreciler ve bölge sakinlerinin Ocak 2022’den beriresmi makamlara yaptıkları tüm itirazlar sonuç vermedi. Resmi makamları onlarca tutanak tutup ihlal durum tespiti yapmalarına, yapılanların kanunsuz olduğunu açıklamalarına rağmen hiç kimse kaçak inşaatı durduramadı. Bilirkişi heyetinin inceleme yaptığı 24.Haziran 2022 tarihinde alanda iş makinaları hala çalışıyori deniz kenarından aldıkları kum ile teraslama yapıyorlardı. Bilirkişi Hakimin uyarısı ile inşaat çalışmaları geçici olarak durduruldu ancak ertesi gün 4 adet iş makinası ile inşaat devam etti. 

whatsapp-image-2022-06-25-at-17-54-50.jpeg

Çeşme Belediyesi zabıta ekipleri Ocak 2022’de olay yerinde kaçak inşaat ve çevre tahribatı hakkında zabıt tutup ihlali İzmir Valiliğine bildirdi. Ancak belediye kanununa göre kaçak yapıya “İşletme Ruhsatı” verilmesi yasak olmasına rağmen Çeşme Belediyesi kaçak inşaata “İşletme Ruhsatı” verdi. Çevreciler Çeşme Belediyesi’ce verilen “İşletme Ruhsatının” iptali için Çeşme Belediyesi ve CİMER’e müracaat ettiler.   

Bölge sakinleri kaçak inşaatı defalarca resmi makamlara şikayet ettiklerini, Çeşme Belediyesinin kaçak inşaata işletme ruhsatı vermeyeceği beklentisi içinde olduklarını ancak hayal kırıklığına uğradıklarını belirttiler. Resmî makamların sadece 'Süreci takip ediyoruz, tutanak tutuyoruz' açıklamaları yeterli bulunmuyor. Bölge halkı tahribatın ve işgalin fiili olarak durdurulmasını talep ediyor.

whatsapp-image-2022-06-25-at-17-54-53-1.jpeg


 

HABERE YORUM KAT