CDU'nun yeni lideri Kramp-Karrenbauer

CDU'nun yeni lideri Kramp-Karrenbauer

Almanya'da CDU'nun genel başkanlığına Annegret Kramp-Karrenbauer seçildi.

Almanya Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) yeni Genel Başkanı Annegret Kramp-Karrenbauer oldu.

31. CDU Genel Kurultayı'ndan kareler

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yeniden aday olmadığı CDU’nun Hamburg kentindeki 31. Genel Kurulu’nda genel başkanlık için partinin Genel Sekreteri Annegret Kramp-Karrenbauer, eski Milletvekili Friedrich Merz ve Sağlık Bakanı Jens Spahn yarıştı.

20181207_2_33814453_39687603_web.jpg

Seçimlerin ilk turunda Kramp-Karrenbauer, 999 geçerli oyun 450’sini aldı, delegeler Merz’e 392 ve Jens Spahn’a da 157 oy verdi.

Adayların hiçbirinin delege sayısının yarısından fazlasının oyunu alamaması nedeniyle seçimlerde ikinci tura geçildi.

İlk turda en fazla oy alan iki adayın yarıştığı ikinci turda Kramp-Karrenbauer, 999 geçerli oyun 517’sini alarak CDU’nun yeni genel başkanı seçildi, Merz ise 482 oyda kaldı.

c-007.jpg

Böylelikle Annegret Kramp-Karrenbauer, Merkel'den sonra CDU’nun 8. genel başkanı oldu.

Kramp-Karrenbauer, sonucun açıklanmasının ardından sahneye çıkarak teşekkür konuşması yaptı ve tebrikleri kabul etti.

18 yıl CDU Genel Başkanlığını yürüten Angela Merkel, ekim ayı sonunda genel başkanlık için yeniden aday olmayacağını ve bu yasama dönemi sonuna kadar başbakanlık görevini sürdüreceğini açıklamıştı.

b-011.jpg

Annegret Kramp-Karrenbauer

Almanya'nın Saarland eyaletinin Völklingen kentinde 1962’de doğan Kramp-Karrenbauer, 1982-1990 yıllarında hukuk ve siyasi bilimler eğitimi aldı.

1999’da Saarland Eyalet Meclisi’ne giren ve bir yıl sonra eyaletin İçişleri Bakanlığı görevini üstlenen Kramp-Karrenbauer, ardından aynı eyalette Eğitim, Çalışma ve daha sonra da Adalet Bakanı oldu.

İsminin baş harflerinden dolayı kamuoyunda "AKK" olarak anılan Annegret Kramp-Karrenbauer, 2011'de Saarland eyaletinin başbakanı seçildi ve 7 yıl bu görevi üstlendi.

3 çocuk annesi "AKK", 2018’de Merkel'in istemiyle Saarland eyaleti başbakanlık görevini bıraktı, şubat ayında CDU'nun genel sekreteri seçildi.

20181207_2_33808920_39680088_web.jpg

Merkel genel başkan sıfatıyla son kez konuştu

Merkel, Hamburg kentinde düzenlenen CDU'nun 31. Genel Kurulu'nda genel başkan olarak son konuşmasını yaptı.

2000'de partinin genel başkanı seçildiğini ve bu görevi 18 yıl heyecanla ve özveriyle yapmaya çalıştığını ifade eden Merkel, şimdi yeni bir başlık açmanın vaktinin geldiğini söyledi.

"Bu, benim için bir onurdu"

Partinin genel başkanlığını büyük bir zevkle yaptığını belirten Merkel, "Bu, benim için bir onurdu." ifadesini kullandı.

2018'deki CDU'nun 2000'e göre çok farklı olduğunu, partinin geçmişe değil geleceği bakmasını isteyen Merkel, "Yeni kafalarla, yeni cevaplarla ve yeni yapılarla ancak kalıcı değerlerle." dedi.

Merkel, bu değerleri hem ülke içinde hem de ülke dışında kararlılıkla savunmak gerektiğini söyledi.

CDU'nun bugün yeni bir yönetim seçeceğini anımsatan Merkel, partinin yeni yönetim ve yeni programla geleceğe hazır olacağını ifade etti.

"Teşekkürler şef"

Partisinin gelecekte birlikte durması ve uzlaşmacı olması çağrısında bulunan Merkel, birlikte ve kararlılıkla mücadele edildiğinde CDU’nun zor zamanlarda da seçimlerden iyi sonuçlar alabileceğini kaydetti.

Merkel, konuşmanın ardından delegeler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı. Delegelerin "Teşekkürler şef" dövizleri taşıması dikkati çekti.

HABERE YORUM KAT