Büyük koalisyon neleri değiştirecek?

Büyük koalisyon neleri değiştirecek?

Almanya’da yeni kurulan koalisyon, çocuk parasından, emekli maaşlarına; süresiz iş sözleşmelerinden, anaokullarına kadar birçok şeyi değiştirecek.

OKTAN ERDİKMEN - Eylül ayında düzenlenen seçimlerin ardından, yaklaşık 2,5 ay boyunca hükümetin kurulmasını bekleyen Alman siyasetinde sular duruldu. Mevcut hükümet partileri CDU-CSU ve SPD, yayımladıkları 177 sayfalık koalisyon sözleşmesi ile yeni dönemde de hükümet kurmaya hazır olduklarını açıkladılar.

Koalisyon sözleşmesini 463 bin üyesinin onayına götürecek olan SPD, müzakerelerde ince eleyip sık dokudu ve bazı kazanımlar elde etti. Dışişleri, finans ve sosyal işler gibi kilit bakanlıkları partisine kazandıran Schulz, bununla da yetinmedi ve genel başkanlıktan ayrılacağını açıkladı. Önümüzdeki günlerde, partinin eski gençlik kolları başkanı ve şu andaki meclis grup başkanı olan Andrea Nahles’in, 155 yıllık SPD’nin ilk kadın genel başkanı olması bekleniyor.

Schulz bu hamlesiyle, büyük koalisyona karşı olan ve son bir ay içerisinde 25 bin civarında üye kaydı yapan gençlik kollarını da zor durumda bıraktı. SPD üyelerinin bu haliyle bir koalisyona karşı çıkmaları çok düşük bir ihtimal olarak görülüyor.

Almanya’da neler değişecek?

Peki SPD üyelerinin onayından sonra kurulacak olan yeni hükümet, Almanya’da yaşayan insanların hayatında ne gibi değişiklikler yapacak?

Koalisyon sözleşmesine göre, ailelere, emeklilere ve eğitime daha fazla kaynak aktarılacak. İlk ve orta öğrenim için 6 milyar avro, eğitimin dijitalleşmesi için de 3,5 milyar avro ek kaynak sağlanacak. Ayrıca 8 bin yeni yaşlı bakım personeli istihdam edilecek.

Çocuk parasına aylık 25 avro zam

Çocuk parası 2021 yılına kadar aylık 25 avro arttırılacak. Ev sahibi olmak isteyen ailelere finansal destek verilecek. Baukindergeld bu çerçevede 1200 avro olacak. Çalışanlardan kesilen işsizlik sigortası parası ise yüzde 0,31 azaltılacak.

Süreli iş sözleşmelerine sınır

75'in üzerinde çalışanı olan iş yerlerinde, hamilelik izni gibi nedenlerle kısa vadeli işten ayrılanların yerine gelenler dışında, çalışanların sadece yüzde 2,5’i ile süreli sözleşme yapabilecek. Bu sözleşmeler de 18 ayı geçemeyecek. Bu süre şu anda 24 ay.

Emekliler için küçük iyileştirmeler

35 yıl boyunca emeklilik kasasına ödeme yapanların, en düşük yaşlı aylıkları (Grundsicherung) HARTZ IV olarak bilinen sosyal yardımdan yüzde 10 daha fazla olacak. Ön koşulu ihtiyaç sahipliği olan bu düzenlemeden, başka yerden geliri olanlar yararlanamayacaklar.

Emeklilik kasalarına ödenen miktar, mevcut durumda brüt maaşın yüzde 18,6’sı. Ancak 2022 yılından itibaren bunun arttırılması planlanmıştı. Yeni dönemde 2025 yılına kadar en yüksek ödeme oranı brüt maaşın yüzde 20’sini geçemeyecek.

Emekli maaşı da çalışırken alınan maaşın yüzde 48,1'den aşağı olamayacak ancak 2031 yılından itibaren bu oran yüzde 44,6'ya düşecek.

Mülteci sayısına sınırlama

Mültecilerin aile birleşimi yapabilmeleri 1 Ağustos 2018 tarihinden itibaren mümkün olacak ancak bu sayı ayda bini geçemeyecek. Her yıl için kabul edilen yeni mültecilerin sayısı da 220 binle sınırlandırılacak.

Sağlıkta komisyon kurulacak

Özel sigortalıların, yasal sağlık sigortalı hastalara göre uzman doktorlardan çok daha çabuk randevu almaları konusunda ise net bir kazanım elde edilemedi. Bu konuda bir komisyon kurulacak ve 2019 yılına kadar doktorlara ödenen ücretlerin denkleştirilmesi konusunda önerilerde bulunulacak.

Yeni hükümet, yenilenebilir enerjilerin ve ekolojik tarımın yaygınlaştırılması, sosyal yardımın yükseltilmesi, kiralık işçi çalıştıran taşeronların (Leihfirma) ortadan kaldırılması, bankacılık ve finans sektörünün düzenlenmesi, dar gelirlilerden alınan vergilerin düşürülmesi gibi temel sorunlar konusunda ise çok fazla bir değişiklik getirmeyecek.

 

Oktan Erdikmen'in diğer yazılarını okumak için tıklayınız.

HABERE YORUM KAT