Boşanma kararlarının tanınmasında kafalar karışık

Boşanma kararlarının tanınmasında kafalar karışık

Boşanma kararlarının Türkiye'de tanıma ve tenfizine ilişkin yeni düzenleme yapılmasına karşın, yönetmeliğin içeriği ve bazı teknik sorunlar yüzünden birçok kişi yine dava açmak zorunda kalıyor. 

Geçtiğimiz Şubat ayında, “Yabancı Ülke Adli ve İdari makamlarınca Verilen Kararların Nüfus Kütüğüne Tescili Hakkında Yönetmelik” çıkartıldı. Bu yönetmelikle birlikte, yurt dışında alınan boşanma kararlarının tanıma işlemlerinin, Türkiye'nin yurt dışı temsilciliklerinde kolayca yapılabileceği açıklandı. Ancak bu yöndeki açıklamalara rağmen sistem hala oturmuş değil. Konsolosluklar boşanma davalarına ilişkin tanıma-tenfiz başvurularını alsalar da İnternet altyapısı hazır olmadığı için yurt dışında alınan kararların tanıma işlemleri yapılamıyor. 

Her iki taraf razı olacak

Yeni düzenleme hakkında bilgi veren Osmaniye Barosu avukatlarından Hakan Aytaş, tanıma işleminin, “boşanma kararını konsolosluğa götür, tanıma kararı verilsin” şeklinde basit olmadığını belirtti. Avukat Hakan Aytaş şunları söyledi: “Bu yönetmeliğe göre vatandaşlar, Türkiye'nin yurt dışı temsilcilikleri ile Türkiye'deki yerleşim yerlerinde veya yerleşim yerleri yoksa belirlenen illerdeki komisyonlara ellerindeki yabancı mahkeme kararlarını tanıtmak için başvurabilirler. Taraflar ilgili komisyona birlikte başvurabilirler. Veya taraflardan biri komisyona belgelerini sunarsa, diğer tarafın da 90 gün içinde ilgili komisyona başvurması gerekir. Yani bu sistem, her iki taraf da tanıma işlemini yaptırmaya razıysa yürüyor. Taraflardan biri ilgili komisyona başvurmazsa diğer taraf Türkiye'de tanıma-tenfiz davası açmak zorunda.” 

İşler yine eski usül yürüyor

Avukat Hakan Aytaş, yurt dışı temsilciliklerde veya Türkiye'deki komisyonların, yabancı adli veya idari makamların, sadece boşanma, evliliğin butlanı, iptali veya mevcut olup olmadığının tespitine ilişkin kararlarının aile kütüğüne tesciline karar verebileceğini dile getirdi. Avukat Hakan Aytaş sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Komisyonlar, yabancı ülke mahkemeleri tarafından verilen kararlardaki velayet, iştirak nafakası, çocuk ile kişisel ilişki kurulması mal rejimi ve tazminat konularının tenfizine karar veremiyorlar. Yine bu konular için Türkiye'de tanıma-tenfiz davası açmak gerekiyor. Kısacası, yeni uygulama ile ilgili İnternet alt yapısının henüz oluşturulmaması, komisyonlara her iki tarafın başvurusunun şart olması ve komisyonlarca verilen kararların her konuyu kapsamıyor olması işlerin yine eski düzen gitmesine neden oluyor. Konu hakkında daha detaylı bilgi almak isteyenler bana 00 90 - 530 628 08 30 numaralı telefondan ulaşabilirler.” 

hakan2-(1).jpg

HABERE YORUM KAT