Binlerce Türk daha vatandaşlıktan atıldı

Binlerce Türk daha vatandaşlıktan atıldı

Türk seçmen kayıtlarından gizli çifte vatandaşları tespit ederek teker teker atmaya başlayan Avusturya'da, vatandaşlıktan çıkarılanların sayısının 10 bini aştığı belirtiliyor.

ALİ GÜLEN (SÖZCÜ)

Cumhurbaşkanlığı sistemi referandumu sırasında Türk seçmenlerin listesini ele geçiren Avusturya, bu listede yer alan herkesi tek tek kontrol edip çifte vatandaşları "toptan" atmaya başladı. Vatandaşlıktan atılanların sayısının 10 binleri aştığı belirtiliyor.

Haber bile vermediler

Sözcü gazetesi Avrupa Temsilcisi Ali Gülen'in haberine göre, geçtiğimiz yıllarda yaklaşık 80 kişiyi vatandaşlıktan çıkaran Avusturya, bu yıl daha da ileri gitti. İlgili daireler, hiç kimseye haber vermeden, hukuki bir süreç dahi başlatmadan otomatik olarak „binlerce çifte vatandaş Türk’ün“ Avusturya vatandaşlığını iptal etti.

İptallere ilişkin bir gerekçe daha gösterilmedi. Öyle ki, binlerce Türk vatandaşı, artık Avusturya vatandaşlığının olmadığını, geçtiğimiz Mayıs ayında yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde öğrendi.

SANDIK BAŞINDA BÜYÜK ŞOK

Sandığa giden çifte vatandaş Türkler, „Siz Avusturya vatandaşı değilsiniz, oy kullanamazsınız“ cevabıyla şok oldu. Ardından, bu vatandaşlık kayıplarının kütüğe de kaydedilmeye başlandığı ortaya çıktı.

Daha önceki bazı iptaller de açılan davalar Türkler’in lehine sonuçlanmış, bazıları da reddedilmişti. Vatandaşlığını kaybeden Türk kökenlilerin sayısının çok yüksek olduğu, sadece Viyana’da 10 bine yaklaştığı öğrenildi.

Türkiye seçmen kayıtları delil oldu

Avusturya Hükümeti’nin, „Türkiye seçimleri için oy kullanabilen kişi, Türk vatandaşıdır“ mantığıyla, başka bir delil aramadan iptalleri gerçekleştirdiği öğrenildi. İptalleri başlatan listenin ise, Türkiye’de seçimlere katılan HDP’den biri tarafından Avusturya makamlarına verildiği öne sürülüyor.

HABERE YORUM KAT
1 Yorum