Berlin'de 15 Temmuz etkinliği yapıldı

Berlin'de 15 Temmuz etkinliği yapıldı

Türkiye'nin Berlin dış temsilciliğinde "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" dolayısıyla etkinlikler düzenlendi.

Berlin Büyükelçiliğinde düzenlenen 15 Temmuz etkinliği, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Büyükelçi Ahmet Başar Şen, yaptığı konuşmada, 15 Temmuz FETÖ'cü hain darbe teşebbüsünün bertaraf edilmesinde en büyük payın Türk halkına ait olduğunu belirterek, "15 Temmuz 2016 gecesi yaşanan darbe girişimi, aziz milletimizin ve kahraman güvenlik güçlerimizin onurlu direnişi ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliği sayesinde bozguna uğratılmıştır." dedi.

15 Temmuz destanının bir demokrasi zaferi olduğunu vurgulayan Şen, bu vesileyle 15 Temmuz’u Demokrasi ve Milli Birlik Günü olarak andıklarını dile getirdi.

Büyükelçi Şen, hain saldırıdan bu yana geçen altı yılda devletin temel önceliklerinden birinin yurt içinde ve yurt dışında FETÖ’yle mücadele olduğunun altını çizerek, "FETÖ, yurt içindeki yapısının giderek zayıflaması sonucunda yurt dışı faaliyetlerine ağırlık vermeye başlamış; bu durum Türkiye dışındaki FETÖ yapılarıyla mücadeleye daha da önem kazandırmıştır. FETÖ’nün yurt dışı yapılanmasıyla mücadele, mensubu olmaktan gurur duyduğum Dışişleri Bakanlığımızın en öncelikli gündem maddelerinden biri olmayı sürdürmektedir." ifadelerini kullandı.

Yabancı muhataplarıyla yaptıkları temaslarda, FETÖ’nün faaliyet gösterdiği diğer ülkeler için de güvenlik tehdidi olduğunu ve adeta bir istihbarat ve uluslararası suç örgütü gibi çalıştığını somut örneklerle anlattıklarını aktaran Şen, FETÖ terör örgütünün yurt dışındaki hareket alanının daraltılması, mensuplarının adaletten kaçmalarının engellenmesi amacıyla idari tedbirler ve adli süreçlerin de devreye konulduğunu hatırlattı.

Başar Şen, FETÖ’nün yurt dışı yapılanmasının önde gelen elebaşılarına yönelik olarak Türkiye’de açılan soruşturmalar kapsamında, bu kişilerin bulundukları ülkelere, iade taleplerinin iletildiğini ifade ederek, "FETÖ terör örgütünün yurt dışı yapılanmasında görev alan ve örgüte finansman sağlayan kişi ve kuruluşlar hakkında malvarlıklarının dondurulması talep edilmiştir. Yurt dışındaki FETÖ iltisaklı eğitim kurumlarının kapatılması, FETÖ unsurlarından arındırılması ve Türkiye Maarif Vakfına devredilmesine yönelik girişimlerimiz de devam etmektedir. Bu taleplerimiz FETÖ’nün yurt dışı yapılanmasının güçlü olduğu ülkelerden biri olan Almanya’ya da iletilmektedir." diye konuştu.

Şen, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) Asya Parlamenterler Asamblesi'nin KKTC’ye ilaveten, Pakistan Yüksek Mahkemesi'nin, FETÖ’yü terör örgütü olarak tanımladığına dikkati çekti.

NATO Madrid Zirvesi marjında Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasındaki görüşme sonucunda üçlü mutabakata varıldığını kaydeden Şen, "Anılan mutabakatla İsveç ve Finlandiya’nın, ülkemizin milli güvenliğini hedef alan tehditlere karşı tam destek vereceği ve bu kapsamda, PYD/YPG’nin yanı sıra FETÖ’ye de destek sağlamayacakları kayda geçirilmiştir. Çabalarımız, yurt dışındaki örgüt üyeleri üzerindeki baskıyı artırmış, örgütün yurt dışı yapılanmasında ve manevra alanında bir daralma yaşanmıştır. FETÖ’nün yurt dışındaki yapılanmasıyla mücadele çalışmalarımız şüphesiz kararlılıkla sürdürülecektir." dedi.

Program sonunda  Temmuz 2016'da akim bırakılan darbe girişimi sırasında yaşananları aktaran fotoğraflardan oluşan serginin açılışı yapıldı.

Öte yandan Berlin Başkonsolosluğunca 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle bisiklet turu düzenlendi.

Başkonsolos Olgun Yücekök, 15 Temmuz'un Türk milletinin demokrasisine sahip çıkışının önemli bir kilometre taşı olduğunu belirterek, bu yıl ki mottolarının, "Türkiye aşkına demokrasi uğruna" olduğunu ifade etti.

Fotoğraf: Imad Alassiry - Unsplash

 

HABERE YORUM KAT