Bavyera'da CSU ve SPD yıkıldı

Bavyera'da CSU ve SPD yıkıldı

Bavyera'da eyalet meclisi seçimlerinde CSU tek başına iktidar şansını kaybetti. SPD tarihi hezimet yaşayarak yüzde 10'un altına düştü.

MÜNİH - Bavyera eyalet seçimlerinde ilk belirlemelere göre CSU yüzde 35,5'te kalarak tek başına hükümet kurma şansını kaybetti. Bu sonuç 1950 yılından bu yana partinin eyalette aldığı en düşük oy oranı olarak kayıtlara geçti. Son seçimlerde yüzde 47,7 oy almayı başaran CSU, eyalette tek başına hükümet kurmayı başarmıştı.

Büyük çıkış yakalayan sol - çevreci Yeşiller Partisi ise yüzde 18,9 oy oranına ulaşarak, eyaletin en güçlü ikinci partisi oldu. Yeşiller oylarını neredeyse iki katına çıkarmayı başardılar ve eyalette tarihteki en iyi sonuca ulaştılar.

SPD ise tarihi bir düşüş yaşayarak, ilk hesaplamalara göre ancak yüzde 9,6'da kaldı. 2013 eyalet parlamentosu seçimlerine göre oyları yarı yarıya azalan parti, tarihteki en kötü oy oranını almış oldu.

Aşırı sağcı ırkçı parti AfD ise yüzde 10,9 oy alabildi. FW oylarını 2,5 puan arttıraran yüzde 11,6'ya ulaşırken, FDP yüzde 5, Sol Parti ise oylarını 1,5 puan arttırmasına rağmen yüzde 3,5 oy alabildi. Seçim barajının yüzde 5 olduğu eyalette Sol Parti meclis dışında kaldı.

Eyalette en yakın koalisyon olarak CSU - Yeşiller iş birliği mümkün görülüyor. Mevcut sonuçlara göre, CSU- FW-FDP ve CSU - FW koalisyonları da kurulabiliyor. Federal hükümette koalisyon ortakları olan CSU ve SPD'nin milletvekili sayısı ise eyalet hükümeti kurmaya yetmiyor.

HABERE YORUM KAT