Başörtüsü yasağı anayasa uygun görüşü

Başörtüsü yasağı anayasa uygun görüşü

Almanya'da ilkokula giden kız çocuklarına başörtüsü yasağı getirilmesine ilişkin tartışmalar sürüyor. Konuyla ilgili hazırlanan bir bilirkişi raporunda, yasağın anayasaya uygun olduğu savunuldu.

 

FRANKFURT - Almanya'da 14 yaş altındaki çocukların okulda başörtüsü takmalarının yasaklanmasına ilişkin tartışmalar devam ediyor. Bu çerçevede Terre des Femmes kadın hakları örgütü tarafından hazırlanan bilir kişi raporunda, olası yasağın Federal Almanya Anayasası'na aykırı olmadığı savuuldu.

Tübingen Üniversitesi Anayasa Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Martin Nettesheim’ın değerlendirmesinin yer aldığı raporda, Almanya'da Avusturya'da olduğu gibi ilköğretim öğrencisi kızlara başörtüsü yasağı getirilebileceği kaydedildi.

Anayasanın 7. maddesine vurgu yapılan rapor, böyle bir düzenlemenin inanç özgürlüğüne ve ebeveynlerin çocuklar üzerindeki haklarını aykırılık teşkil etmeyeceğini vurguluyor.

Raporda, başörtüsü gibi dini sembollerin gençler arasında dışlanmaya ve ayrımcılığa neden olabileceği, özgürlük eğitiminin de eğitim müfredatının bir parçası olması gibi hususlara dikkat çekildi.

 

HABERE YORUM KAT