Balığı bu şekilde tüketiyorsanız zehirlenmeniz an meselesi

Balığı bu şekilde tüketiyorsanız zehirlenmeniz an meselesi
Hazırladığınız bir yemeği bitiremediğiniz durumlarda, ertesi gün yeniden ısıtıp servis etmek ekonominize oldukça yarar sağlar. Peki sağlığınız için de aynı yarar söz konusu mu?

Küresel kriz ve pandemiye bağlı olarak dünyanın hemen her ülkesinde kendini hissettiren hayat pahalılığı, tüketicilerin bazı konularda daha dikkatli olmaları yönünde kimi zorunlulukları da beraberinde getiriyor. Tamamı tüketilmemiş yiyeceklerin, ısıtılıp tekrar servis edilmesi gibi...

Peki ya balık?

Balık etinin, genellikle taze tüketilmesi gerektiği vurgulanır. Balığın tazelik düzeyi, kokusundan üç aşağı beş yukarı anlaşılır. Ancak bir kez kızartıldığında ya da pişirildiğinde, bozulmalara karşı daha dirençli olur.

Ne yapmalı?

İYİCE ISITMAK GEREKİYOR

İlk olarak, tüketim sonrasında kalan balık hemen buzdolabına konulmalıdır. Sonrasında en geç ertesi gün ya da ondan sonraki gün yenmelidir. Taze, çiğ balık buzdolabında 0 ila 4 derecede en fazla bir gün tutulabilir. Kızartılmış veya pişirilmiş balık ertesi gün tekrar ısıtılacaksa, birinci kural geçerlidir: Artan yiyeceğin hala hoş kokup kokmadığını belirlemek için "burun testi" yapabilirsiniz.

Balığı en az 74 santigrat derece sıcaklıkta, ısıtarak, oluşması muhtemel bakterileri güvenilir bir şekilde öldürebilirsiniz. Bu nedenle, kendi sağlığınız için, yeniden ısıtılmış balığı bir süre tavada cızırdamaya bırakmanız veya fırında ya da mikrodalgada doğru sıcaklıkta olduğundan emin olmanız faydalı olacaktır.

TÜTSÜLEME TÜKETİM ÖMRÜNÜ UZATIR

Tütsülenmiş balık hazırlanmak için biraz daha beklenebilir. İyi soğutulduğu takdirde buzdolabında yaklaşık üç gün saklanabilir. Ancak mutlaka tütsülenmiş balığa da koku testi yapın. Eğer kötü bir kokuya sahipse hemen çöpe atın.

ZEHİRLENEBİLİRSİNİZ

Balık çok uzun süre depolanmışsa veya uygun şekilde soğutulmamışsa daha çabuk bozulur. Bakteriler çoğalır ve bu da karın kramplarına, mide bulantısına veya tüketim sonrası kusmaya yani zehirlenmeye neden olabilir. Suşi veya soğuk tütsülenmiş balık gibi çiğ balıklardan kaynaklanan balık zehirlenmelerine genellikle listeria gibi patojenler neden olur.

Tütsülenmiş balık ve konserve balıkta bulunan Nörotoksin Botoks (botulinum toksini), kozmetik cerrahide başarıyla kullanılmasına rağmen, vücutta balık zehirlenmesine neden olabilir. Yanlış saklanmış konserve balıklarda veya tütsülenmiş balıklarda ortaya çıkabilir. Konserve balıkların hasarsız olduğundan emin olun.

Ton balığı, uskumru veya palamut türü balıkların yanlış saklanması, zehirlenmenin habercisi olan skombrotoksizme yol açabilir. Nörotoksin saksitoksin ise midye, yengeç, istiridye ve mezgitte bulunur, yine zehirlenmelere yol açar. Açılmayan kabuklu deniz ürünleri derhal imha edilmelidir.

ARTI49