AYM'den Deniz Yücel için hak ihlali kararı

AYM'den Deniz Yücel için hak ihlali kararı

Anayasa Mahkemesi, Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel'in, hem kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı hem de ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine hükmetti.

ANKARA - Anayasa Mahkemesi, Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel'in, "suç işlediğine dair makul bir şüphe olmaksızın tutuklandığını belirterek kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının, gazetecilik faaliyetlerine ilişkin haber ve yazılarından dolayı tutuklanması nedeniyle de ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine" karar verdi.

Deniz Yücel: Geç gelen adalet, adalet değidir

Cezaevinde tutuklu bulunduğu sırada Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunan Deniz Yücel'in durumuna ilişkin Yüksek Mahkemenin kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yücel'e 25 bin lira manevi tazminat ödenecek

Oy çokluğuyla, kişi hürriyeti ve güvenliği ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar veren Yüksek Mahkeme, Yücel'e 25 bin lira manevi tazminat ödenmesine de hükmetti.

Anayasa Mahkemesi, çeşitli iddiaları ise açıkça dayanaktan yoksun olması, başvuru yollarının tüketilmemesi gerekçeleriyle kabul edilemez buldu.

14 Şubat 2017'de kendi isteğiyle ifade vermek için gittiği emniyette gözaltına alınan Yücel, 27 Şubat 2017'de "halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve terör propagandası yapmak" suçlamasıyla tutuklanmıştı. Yücel, 16 Şubat 2018'de İstanbul 32'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararıyla tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.

Anayasa Mahkemesi kararının ardından Yücel,  Twitter hesabından (@Besser_Deniz) şu açıklamayı yaptı:

"Bu güzel günde tüm dostlara merhaba. Bir çift sözüm olacak.

Daha savcı sorgusu esnasında avukatımla söylemiştik: Suç sayılan tüm faaliyetlerim gazeteciliktir ve gazetecilik suç değildir. Dinleselerdi ne ben mağdur, ne kendileri rezil olurdu.

Anayasa Mahkemesi’nin iki senelik gecikmeyle de olsa sonra bu tespitimize katılması sevindirici. Kötü muamele konusundaki red kararı ise üzücü ve yanlış.

Daha dün Cumhuriyet davasında gazetecilik açısından vahim kararlar alan AYM’nin şimdi tam tersine bir karar alması ilginçtir.

Bu ilginç durum, dostum Veysel Ok’un (@shemmoshemmo) verdiği muazzam hukuk mücadelesini küçültmez. Kendisine ve tüm avukatlarıma teşekkür ederim.

AYM’nin tutuklanmamı hukuka aykırı bulmasıyla adalet tecelli etmedi. Geç gelen adalet, adalet değidir. Hayatımdan ve sevdiklerimin hayatlarından çalınan bir senenin telafisi 25 bin TL değildir, bin katı da olamaz.

AYM’nin uygun gördüğü “manevi tazminatı”, Ali İsmail Korkmaz Vakfı’na ve gazetecilik kurumlarına bağışlamak üzere kabul ederim.

Bu kararla, Tayyip Erdoğan’dan başlayarak Mevlüt Çavuşuğlu, Bekir Bozdağ vb. ve gaspçı oldukları tescillendi. İktidar medyasının alçaklığı bir kere daha gözler önüne serildi.

Yarasın.

Bu kararla ayrıca hakkımdaki abuk sabuk iddianameyi hazırlayan ve “Çağlayan'ın en geri zekâlı savcısı” olarak bilinen başsavcı vekili Hasan Yılmaz’ın bu ünvanı boşuna taşımadığı tescillendi.

Rehin alınmama katkıda bulunan herkes- suç örgütü elebaşı Erdoğan ve bakan, hâkim, savcı vs. sıfatındaki diğer çete mensuplarına kadar-  hukuk karşısında hesap verene kadar bu dava bitmeyecektir."

Erdoğan: Deniz Yücel'i ben bu görevdeyken asla vermeyeceğiz

HABERE YORUM KAT
1 Yorum