Avusturya'da Alevi profesör aranıyor

Avusturya'da Alevi profesör aranıyor

Viyana Üniversitesi, bünyesinde kuruluşu devam eden Alevilik Anabilim Dalı’na, Alevi profesör atanması amacıyla uluslararası ilan verdi.

İSTANBUL - Avusturya Alevilerinin tanınması için 23 Mart 2008 yılında yapılan başvuru ve Alevilerin din toplumu statüsünde 22 Mayıs 2013 tarihinde tanınmalarının ardından çalışmalar hız kazandı.

Okullarda 2014 yılından itibaren Alevilik dersi veriliyor 

OdaTv'nin haberine göre, okullarda Alevilik Derslerinin 2014 yılından itibaren verilmeye başlanmasıyla birlikte, 2016 yılında resmi olarak Viyana-Krems İnançlar Eğitim Bilimleri Yüksek Okulunda Alevilik İnanç Öğretisi Enstitüsü kuruldu. Alevilik Enstitüsü’nde, Alevilik dersleri öğretmenleri yetiştirilmeye başlandı.

Bu sürece Avrupa ve Avusturya’nın en köklü Üniversitesi de dâhil olarak, Alevi Teolojisinin (İnanç Öğretisi) okutulacağı, Alevilik Anabilim Dalı‘nın kuruluşunu gerçekleştirdi. Viyana Üniversitesi bu gelişmeyle Alevilik Teolojisi öğrenimini sunan dünyadaki ilk üniversite unvanına sahip oldu.

Alevilik Anabilim Dalı zorunluluğu

2015 yılında yasallaşan İslam yasası; birbirinden bağımsız, eşit haklara sahip iki inanç toplumunu resmen tanıdı. Aleviler ve Sünniler bu yasada birbirlerinden bağımsız, kendilerine özgü inanç grupları olarak yer aldılar.

Yasada tanınan bu her bir inanç grupları için üniversite bünyesinde bir anabilim dalı açılması öngörüldü. Bu görev inanç toplumlarının istemi doğrultusunda (bir kaç üniversite daha talip olmuştu) Viyana Üniversitesine verildi. Yasayla Alevilik Anabilim Dalının kuruluşu yasal bir zorunluluk oldu. Bu yasal zorunluluğun ilk adımı olan Alevilik İnanç Öğretisi Anabilim Dalını kurularak, kurucu bir profesörlük kadrosu için alım ilanı verildi.

HABERE YORUM KAT