AVUSTURYA FENA KARIŞTI: “BÜYÜKELÇİ OZAN CEYHUN HIRİSTİYANLARI AŞAĞILADI” İDDİASI

AVUSTURYA FENA KARIŞTI: “BÜYÜKELÇİ OZAN CEYHUN HIRİSTİYANLARI AŞAĞILADI” İDDİASI

Avusturya Büyükelçisi Ozan Ceyhun'un AKP destekli Ramazan toplantısında Hıristiyan ve Avusturya değerlerini rencide edici ifadelere yer verdiği iddiası Viyana'ya bir bomba gibi düştü. Açıklama için Uyum Bakanlığına davet edilen “eski solcu” Ceyhun, “Yanlı

Viyana’da düzenlenen bir iftar programında söz alarak Recep Tayyip Erdoğan ve AKP övgüsünde sınırları zorlayan Avusturya Büyükelçisi Ozan Ceyhun, Avusturya siyasetini altüst etti. Avusturya medyası, toplantının video kaydına ulaştıklarını ve burada Ceyhun’un Avusturyalı Hıristiyanları ve onların dinsel değerlerini küçük düşürdüğünün görüldüğünü ileri sürerken, “diplomatların böyle bir görevi olmadığı” yolundaki tepkiler adeta patlama gösterdi. İki başkent arasındaki ilişkilerin, bu olay nedeniyle bozulmasından uğramasından korkuluyor.  

NE OLMUŞTU?

Ramazan’da Bilal Erdoğan bağlantılı Wonder-Institut bünyesinde WEFA (Uluslararası İnsani Yardım Organizasyonu) ve UİD (Uluslararası Demokratlar Birliği) gibi AKP yakını kuruluşların desteğiyle düzenlenen bir toplantıda, Avusturya Büyükelçisi Ozan Ceyhun da söz aldı. Ceyhun’un AKP’yi överken Hıristiyan değerlerini ve Noel, Paskalya gibi kutsal günleri rencide edici bir üslup kullandığı ileri sürüldü. Konuşmanın bir video kaydının basına gönderildiği ve hemen Almancaya çevrildiği anlaşıldı. Burada sadece Ceyhun’un konuşmasının değil, video bağlantısıyla konuşan AKP milletvekili Zafer Sarıkaya’nın sözleri de şaşkınlıkla karşılandı. Sarıkaya konuşmasında, Müslüman Kardeşler örgütü kurucusu Hasan El Banna’nın “en önemli cephanelik” diye başlayan sözlerine de yer verdi. 

NOEL, PASKALYA VE “BENCİLCE”…

Toplantıda İmam Hatipli üniversite öğrencilerine gıda yardımı yapıldı ve 200’er avro da “harçlık” verildi. Ceyhun bu tür toplantıların ve desteklerin Avusturya’da yapılmadığı iddialarını da içeren konuşmasında, sürekli AKP’yi, Erdoğan’ı ve Türkiye’nin gücünü övdü. Hıristiyanların bencilce davrandıklarını ve kendi dört duvarları arasına çekildiklerini ileri süren konuşması nedeniyle Ceyhun’a büyük tepki gösterilince, Türk Büyükelçi basın kuruluşlarına bir yazı gönderdi. “Yanlış anlaşıldığını” belirten Ceyhun, kimsenin dini değerlerini aşağılamayacağını hatırlatarak, amacının “tüketim toplumunu eleştirmek” olduğunu savundu. 

Bu arada Avusturya Uyum Bakanlığına çağrılan Ozan Ceyhun’a, Avusturya değerleri ve geleneklerinin küçük görülmesinin kabul edilemeyeceği “yüzüne karşı ve alt düzey bir memur tarafından” ifade edildi. Uyum Bakanı Susanne Raab da Kültür Dairesi’nin söz konusu toplantıyı yakın takibe alıp inceleyeceğini, yürürlükteki İslam Yasası’na uygun davranılıp davranılmadığının denetleneceğini de bildirdi. Bakan Susanne Raab, Türkiye’nin Avusturya’daki dernekler üzerindeki etkisine karşı olduğunu bir kez daha yineledi. 

VİYANA-HALKWEB

Foto: facebook.com / T.C. Viyana Büyükelçiliği

 

HABERE YORUM KAT