Avrupa’daki Türk gazetecilerden bayram mesajı: “Cumhuriyeti aydınlanmacılar, emekçiler, ilericiler yaşatacak”

Avrupa’daki Türk gazetecilerden bayram mesajı: “Cumhuriyeti aydınlanmacılar, emekçiler, ilericiler yaşatacak”

Türkiye Cumhuriyeti’nin 97. yılı dolayısıyla Avrupa’da görev yapan Türkiye kökenli gazeteciler bir Cumhuriyet mesajı yayınladı. Mesajda “Cumhuriyeti aydınlanmacılar, emekçiler, ilericiler yaşatacak” ifadesine yer verdiler.

Avrupa Türk Gazeteciler Birliği (ATGB) bünyesinde örgütlenen gazeteciler Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yaptıkları basın açıklamasında  şu ifadeye yer verdi:

Her türlü baskı, sömürü, şiddet ve sindirmeye rağmen, onlarca yıldır delik deşik edilen ve tamamen yok edilmesi için savaş açılan cumhuriyeti aydınlanmacılar, emekçiler, ilericiler yaşatacak. Avrupa’da görev yapan Türkiye kökenli gazeteciler olarak cumhuriyetimizin 97. yılını kutluyoruz.”

image001-4.jpg

ATGB’nin basın açıklamasının tamamı şöyle:

“Yaşasın Cumhuriyet!

Cumhuriyetimizin 97’nci yılı kutlu olsun!

Cumhuriyet barıştır.

Cumhuriyet bağımsızlıktır.

Cumhuriyet düşünce özgürlüğüdür.

Cumhuriyet basın ve ifade özgürlüğüdür.

Cumhuriyet eşitliktir.

Cumhuriyet bilim ışığında ilerlemektir.

Cumhuriyet hukukun üstünlüğü ve adalettir.

Cumhuriyet kadın-erkek eşitliğidir.

Cumhuriyet laikliktir.

Cumhuriyet gerici ve dinci zihniyete ve düzene ‘geçit yok’ demektir.

Cumhuriyet ulusun egemenliğidir.

Cumhuriyet hilafet ve saltanatın sonu demektir.

Cumhuriyet her türlü etnik köken, cinsiyet, din ayrımcılığına karşı el ele durmak demektir.

Cumhuriyet tüm halkların kardeşçe ve eşitçe bir arada yaşaması demektir.

Her türlü baskı, sömürü, şiddet ve sindirmeye rağmen, onlarca yıldır delik deşik edilen ve tamamen yok edilmesi için savaş açılan cumhuriyeti aydınlanmacılar, emekçiler, ilericiler yaşatacak.

Avrupa’da görev yapan Türkiye kökenli gazeteciler olarak cumhuriyetimizin 97’nci yılını kutluyoruz.

Avrupa Türk Gazeteciler Birliği (ATGB) Yönetim Kurulu”

unnamed-1.jpg

ATGB HAKKINDA

23 Şubat 2002 tarihinde kurulan ATGB, İrlanda’dan Danimarka’ya, Fransa’dan Almanya’ya, İngiltere’den Avusturya’ya, İtalya’dan Belçika’ya dek fahri üyeleri de dahil olmak üzere çalışmalarına devam ediyor.

Usta fotoğraf sanatçısı Mehmet Ünal’dan sonra usta gazeteci Gürsel Köksal’ın uzun süre yönetimini üstlendiği ATGB’ye çok sayıda gazeteci emek verdi. Onur üyeleri arasında merhum karikatürist Turhan Selçuk, bilim kadını Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, gazeteci yazar Altan Öymen, bilim adamı Prof. Dr. Faruk Şen, gazeteci-yazar Yüksel Pazarkaya, gazeteci-yazar Doğan Hızlan’ın yer aldığı ATGB, mesleki dayanışma ve fikir alışverişi temelli, medya alanında kültürel ve sosyal etkinlikler üreten bir örgüt.

ATGB, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi ile birlikte, çalışmalarını ağırlıklı olarak bir alanda yoğunlaştırmak ve o noktaya yoğunlaşmak zorunda kaldı: Muhalif sese baskıyı artıran iktidarın kıskacındaki tutuklu gazetecilerin serbest bırakılma ve basın ve ifade özgürlüğü mücadelesi.

Türkiye’deki basın ve ifade özgürlüğüne yönelik ağır saldırılar o günden bu yana tırmanırken, kurucu üyelerinden o dönemki Cumhuriyet gazetesi Okur Temsilcisi Güray Öz de tutuklamalardan nasibini aldı. Trajikomik suçlamaların yer aldığı Cumhuriyet gazetesi davasında, Güray Öz 9 ay sonra ise tahliye oldu.

AVRUPA’NIN SEKİZ NOKTASINDA TEMSİL EDİLİYOR

Avrupa’nın sekiz noktasında yer alan ATGB temsilcilikleri şöyle:

Berlin Eyalet Temsilcisi Ali Yıldırım, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Temsilcisi (NRW) Fuat Ateş, Rheinland-Pfalz Eyalet Temsilcisi Ufuk Evla Bostan, Bavyera Temsilcisi İlhan Baba, Belçika Temsilcisi Fikret Aydemir, Avusturya Temsilcisi Mehmet Ali Demir, İrlanda Temsilcisi Çağdaş Gökbel, Türkiye Temsilcisi Recai Aksu.

ATGB’ye “www.atgb-press.eu” web sitesinden ulaşılabilir.

+49 – STUTTGART

KAPAK FOTO: The Climate Reality Project on Unsplash

HABERE YORUM KAT