Avrupa'da koronavirüs yıkımı: Avro bölgesinde son 25 yılın en büyük küçülmesi yaşandı

Avrupa'da koronavirüs yıkımı: Avro bölgesinde son 25 yılın en büyük küçülmesi yaşandı

Sadece Almanya değil, Fransa, İtalya, İspanya gibi AB'nin diğer ağır topları da ekonomideki korona yıkımından payını aldı. Krizin sonuçları şaşırtıyor. İyimserlik üçüncü çeyreğe kaldı.

Avro Bölgesi'ndeki ekonomiler son 25 yılın en büyük küçülmesini yaşadı. Yılın ikinci üç aylık dönemindeki rakamlar, ortak para “avro” kullanan ekonomilerin bir önceki üç aya göre yüzde 12,1 oranında küçüldüğünü gösterdi. AB İstatistik Dairesi “Eurostat”a göre, bu rakam 1995'ten bu yana bölgede yaşanan en büyük ekonomik daralmaya karşılık geliyor. 

İlk üç aylık dönemde de Avro Bölgesi ülkelerinin ekonomileri küçülmüştü. Bu gerileme yüzde 3,6 civarında gerçekleşmişti. Ancak mart ayından sonra alınan koronavirüs önlemleri ekonomideki değer yaratım sürecini de aşağıya çekti. 

En büyük daralma İspanya'da yaşandı. İkinci çeyrekte İspanyol ekonomisi bir önceki çeyreğe göre yüzde 18,5 oranında küçüldü. Özellikle turizm sektörüne bağımlı İspanyol ekonomisi koronavirüs önlemleri nedeniyle tam bir çöküşe sahne oldu. 

Ancak Fransa ve İtalya'da beklenenden daha az bir gerilemeye tanık olundu. Avro Bölgesi'nin ikinci büyük ekonomisi Fransa koronavirüsten en çok etkilenen ülke oldu. Nisan-Haziran döneminde bu ülkenin ekonomisi yüzde 13,8'lik bir gerileme yaşadı. Uzmanların beklentisi ise Fransız ekonomisinde yüzde 15,2 oranında bir daralma yaşanacağı yolunda idi. Dolayısıyla yeni rakam olumlu karşılandı. 

İtalyan ekonomisi ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 10,1'lik bir düşüşe sahne oldu. Bu ise çeyrek yıllık Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) değerlendirmelerinin yayımlandığı 1970'ten bu yana en büyük gerileme olarak kayıtlara geçti. 

Avro Bölgesi ülkeleriyle Frankfurt'taki Avrupa Merkez Bankası (EZB) kapsamlı yardım paketleriyle koronavirüs krizinin konjonktürel sonuçlarına karşı mücadele etmeye çalışıyor. AB ve Avro Bölgesi uzmanları, Avro ülkelerindeki gerilemenin ikinci çeyrekte dip yaptığını üçüncü çeyrekten itibaren konjonktürel bir yükseliş beklediklerini bildirdiler. 

+49-FRANKFURT

FOTO:  Joan Mateu/DPA

HABERE YORUM KAT