'ARD derhal özür dilemeli'

'ARD derhal özür dilemeli'

AK Parti Sözcüsü Çelik, "Atatürk'ün aziz hatırasına yapılan saygısızlığı kabul etmek mümkün değil. ARD derhal Atatürk'ün manevi şahsiyetinden ve milletimizden özür dilemelidir" dedi.

ANKARA - AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı.

Toplantı devam ederken AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, gündeme ilişkin basın toplantısı düzenledi. Çelik, Almanya'da ARD televizyonun Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e yönelik çirkin bir yayın yaptığını ifade etti. 

Çelik:  Atatürk'ün aziz hatırasına yapılan saygısızlığı kabul etmek mümkün değil

Bu yayını kınadıklarını belirten Çelik, "Atatürk'ün aziz hatırasına yapılan saygısızlığı kabul etmek mümkün değil. Yapılan yayının, çirkin ifadelerin basın özgürlüğüyle alakası yoktur. Milletimize, devletimize yapılmıştır bunlar. Gereğinin yapılması için ilgili bakanlıklar harekete geçecektir. Herkesin saygılı olmasını bekliyoruz. Oradaki vatandaşlarımız da gereken tepkiyi göstermektedir. Atatürk ve Alevi vatandaşlarımızı karşı karşıya getirmek üzere çirkin bir provokasyona imza atılıyor. Bu yayın kuruluşu derhal Atatürk'ün manevi şahsiyetinden ve milletimizden özür dilemelidir" dedi.

Özgür Özel: Bu densizliği kınıyoruz

CHP Grup Başkanvekili Özel, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, bir Alman gazetesinde Atatürk ile Hitler’in benzer olarak gösterildiğini hatırlatarak, “Hitler'le Atatürk’ü benzer tutan program yayınladı. Unutulan katliam Dersim katliamı, Almanya’dan gaz alıp Türkiye’de kullandılar suçlamaları var. Bu densizliği kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

Almanya'da ARD protestosu

Alman kamu televizyonu ARD'de geçtiğimiz gün yayımlanan bir belgeselde, 1937 yılında Atatürk'ün emriyle Almanya'dan kimyasal gaz alındığı ve bunlarla Dersim (Tunceli) bölgesinde yaşayan Alevilere soykırım uygulandığı öne sürülmüştü.

Unutulan Katliam (Das vergessene Massaker) adlı belgeselde, Atatürk'ün Nazi diktatörü Adolf Hitler'e benzetilmesi ülkede yaşayan Türklerin tepkisini çekti.

CHP: Tek taraflı ve kutuplaştırıcı

CHP Berlin Birliği söz konusu çalışmanın tek taraflı hazırlandığını belirterek, söz konusu askeri harekatın programda iddia edildiği gibi Alevilere karşı değil, isyancılara karşı düzenlendiğini hatırlattı. Bu harekatı Alevi Soykırımı olarak değerlendirmenin oldukça yanlış bir bakış açısı olduğunu vurgulayan CHP Berlin, bu gibi çalışmaların Türkiye toplumunda kutuplaştırmayı arttırmaktan başka bir işe yaramayacağını vurguladı. 

ADD: Utanç verici bir iftira

Avrupa Atatürkçü Düşünce Dernekleri Birliği ise yazılı bir açıklama yaparak ARD'yi kınadı. Söz konusu ifadelerin utanç verici bir iftira olduğunu kaydeden ADD, "Belgeseli hazırlayan ve yayınlayan TTT editörlerinin vicdanına sesleniyor ve basın ilkelerini hatırlamaya çağırıyoruz. Basın ilkeleri gerçeğe saygılı olmak, içeriğin doğruluğundan emin olmak gibi temel ilkelerdir. Alman medyasını derhal gerçeği esas almaya, basın ilkelerine sahip çıkmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT