Almanya'nın 'Kudüs' endişesi

Almanya'nın 'Kudüs' endişesi

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Breul, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıyacağını açıklamasından birçok ülke gibi Alman hükümetinin de endişe duyduğunu söyledi.

BERLİN - Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Rainer Breul Kudüs'ün İsrail'in başkenti ilan edilmek istenmesine ilişkin  ABD Başkanı Donald Trump'ın bu akşam yapacağı konuşmayı bekleyeceklerini, ancak AB ülkelerinin Kudüs'ün statüsüne ilişkin ortak bir görüşü olduğunu ve Trump'ın konuşmasından sonra da bunun değişeceğini düşünmediğini söyledi.

Bir gazetecinin, Almanya Dışişleri Bakanlığının İsrail'e yönelik seyahat uyarısını şimdiden sıkılaştırdığına dikkat çekmesi üzerine de Breul, Kudüs konusunun gündeme gelmesinin, İslam dünyasında belirli bir endişeye yol açtığını, bu nedenle böyle bir uyarı yapıldığını belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de Kudüs'ün, İsrail'in başkenti olarak tanınması ihtimalinden, birçok ülke gibi Alman hükümetinin de endişe duyduğunu söylemişti.

Gabriel dün Brüksel'de ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Amerikan yönetiminin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmesi durumunda, bunun çok tehlikeli bir gelişme olacağını belirterek, "Birçok üye ülke (AB üyesi), Kudüs'ün, İsrail'in başkenti olarak tanınmasının krizi yumuşatmayacağından, aksine daha da körükleyeceğinden endişe duyduğunu ifade etti. Bu bizim için de geçerli." ifadelerini kullanmıştı.

Gabriel, dünyadaki birçok ülke gibi kendilerinin de, Kudüs sorununun İsrail ile Filistinliler arasında doğrudan yapılacak görüşmelerle çözülebileceğine inandıklarını ifade etmişti. 

 

HABERE YORUM KAT