Almanya'dan yeni 'mülteci' planı: Sınırdan geri gönderecekler...

Almanya'dan yeni 'mülteci' planı: Sınırdan geri gönderecekler...

Almanya'da, iltica başvurularının AB ülkelerine geçmeden önce sınırlarda incelenmesi ve kabul şansı olmayanların hızlı bir şekilde geri gönderilmesi fikri yoğun bir şekilde tartışılıyor.

Almanya'da federal hükümet, artan mülteci sayısı nedeniyle eyaletler, belediyeler ve yerel yönetimler tarafından baskı altında tutuluyor. İçişleri Bakanı Nancy Faeser, bu hafta yapılacak mülteci zirvesi öncesinde, iltica başvurusunun kabul şansı olmayan ve güvenli olarak nitelenen ülkelerden gelenlerin, çocuk veya hasta taşımıyorlarsa, doğrudan dış sınırlarda kurulacak merkezlere gönderilerek ilticasının incelenmesini önerdi. Bu uygulama, Suriye ve Afganistan gibi kabul edilen ülkeler dışında kalan sığınmacıların büyük çoğunluğunun bu merkezlerde işlemlerinin yürütüleceği anlamına geliyor.

Son yıllarda Almanya'ya en fazla iltica başvurusu yapılan ülke Türkiye, ancak Türkiye, Almanya ve Avrupa Birliği (AB) arasında yapılan mülteci mutabakatı ile güvenli bir ülke olarak kabul ediliyor. Bu nedenle, Faeser'in önerisi kabul edilirse, Türkiye'den gelen sığınmacıların da bu uygulamaya tabi tutulması muhtemel.

AB İçişleri Komiseri Johansson, iltica başvurusu reddedilmiş sığınmacıların daha etkili bir şekilde sınır dışı edilmesini talep ediyor. Johansson'a göre, AB üyesi ülkelerin bu süreci kolaylaştırmak ve hızlandırmak için, diğer üye ülkeler tarafından alınmış olan sınır dışı etme kararlarını daha hızlı bir şekilde tanıma ve kabul etme konusunda çalışması gerekiyor.

AB'den destek sinyali

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Alman hükümetinin önerdiği sığınmacıların sınırda hızlı bir şekilde incelenmesi ve bu şekilde göç akışının kontrol altına alınması planına destek verdi. AB İçişleri Komiseri Ylva Johansson, Welt am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, sınırda sığınmacıların hızlı bir şekilde incelenmesinin, düzensiz göçü kontrol altına almak ve insanca geri göndermelerin yapılabilmesi için önemli olduğunu belirtti. Johansson, sınırda yapılan iltica incelemeleri sayesinde AB üyesi ülkeler arasındaki "ikincil göç"ün de azaltılabileceğine dikkat çekti.

Faeser'ın mülteci planı tepki gördü

Federal İçişleri Bakanı Faeser'in önerisi özellikle Yeşiller partisi içinde tartışmalara neden oldu. Plan, AB dış sınırlarında iltica merkezleri kurulması ve iltica başvurusunun kabul şansı düşük olanların durumlarının burada hızlıca incelenmesi ve karar verilmesi öngörüyor. Mülteci haklarını savunan kuruluşlar, bu planı sert bir şekilde eleştiriyor.

AB İçişleri Komiseri Johansson, AB'nin ortak mülteci politikası konusunda umutlu olduğunu ifade etti ve Almanya İçişleri Bakanı Faeser ile yakın bir diyalog halinde olduklarını belirtti.

2015 yılından bu yana, AB üyesi ülkeler, mülteciler konusunda ortak bir politika ve sığınmacıların dağıtımı konusunda uzlaşmaya varamamışlardı. Almanya, Birlik içinde en çok mülteci kabul eden ülkelerden biri ve geçen yıl yalnızca Ukraynalı savaş mültecilerinin sayısı bir milyona yakındı. Ancak diğer ülkelerden gelen yüz binlerce mülteci nedeniyle, Almanya'nın eyaletleri ve belediyeleri, kabul kapasitesinin aşıldığını belirtip bir çözüm bulunmasını talep ediyor. Resmi verilere göre, geçen yıl Almanya, Ukraynalılar dışında diğer ülkelerden yaklaşık 250 bin iltica talebi aldı ve kolaylaştırılmış sığınma hakkı alabilenler bu sayıya dahil değil.

 


 


 

HABERE YORUM KAT