Almanya’daki öğrenciler dikkat

Almanya’daki öğrenciler dikkat

Almanya’da kriz nedeniyle zor durumda kalan öğrencilerin yararlanabileceği imkanları sizin için derledik.

ARTI49 ÖZEL - Cem Denny Ekici

BAföG ödemeleri

- Almanya’da BAföG devam edecek. Eğitim kurumlarının geç açılması ve bir süreliğine eğitimin yapılamaması bu durumu değiştirmeyecek.

- BaföG alan öğrencilerin uzaktan eğitime katılmaları zorunludur.

- Öğrenciler önümüzdeki güz dönemi için BAföG alma dilekçelerini göndermedilerse bunu Nisan ayında yapmaları gerekiyor.

- Bafög miktarı öğrencinin ailesinin gelirine bağlıdır.

Durum 1: Önceden ailenizin geliri yüksek olduğu için BAföG alamadınız ancak virüs krizi sebebiyle ailenizin geliri düştü. Bu durumda ailenizin güncel gelirinin beyan edildiği yeni bir başvuru formu doldurup gönderiniz.

Durum 2: Halihazırda BAföG alan ve ailesinin geliri azalan öğrenciler Bafög güncelleme başvurusunda bulunabilir. Duruma göre öğrencinin daha fazla yardım alma hakkı doğabilir.

 

İşini kaybeden öğrenciler:

- Bir öğrenci işini kaybederse Hartz IV veya Arbeitslosengeld II gibi yardımlardan faydalanamaz. İstisnalar: Hamilelik ve hastalık durumları

- İşini kaybeden öğrenciler kısa çalışma ödeneği de alamaz. Bunun sebebi ise işsizlik sigortasını ödemekle yükümlü olmamalarıdır.

Finansal sıkıntılar yaşayan öğrenciler eğitim kurumlarına ya da şehirlerin ‘Studierendenwerk’lerine başvurabilir.

 

Kriz dönemi fonları:

-Berlin’deki Studierendenwerk, tek seferlik olmak üzere öğrencilere 500 avro para yardımı yapıyor. Berlin’deki öğrenciler 120 bin avroluk bu fondan yararlanabilir. Fondan yalnızca Berlin’de üniversite ya da yüksekokul okuyan öğrenciler faydalanabilir. Ayrıca öğrenciler finansal sıkıntılar yaşadıklarını ilgili kuruma ispat etmeliler.

Detaylı bilgi: https://www.stw.berlin/

NRW eyalet meclisinden Studierendenwerk’lere parasal destek sağlayacak yasa geçti. Eyalet Studierendenwerk’lere 5 milyon 200 bin avro para desteği sağlayacak. Detaylı bilgi: https://www.studierendenwerke-nrw.de/aktuelles-stwe/nrw-rettungsschirm-fuer-studierendenwerke/

-Thüringen eyaleti öğrencilere koronavirüs krizini atlatabilmeleri için 800 avroya kadar para ödeyecek. Yardımlar faizsiz geri ödenebilecek. Yardım alındıktan 6 ay sonra geri ödenmeye başlanacak. Ödemeler 12 aylık taksitlere bölünebilir. Detaylı bilgi: www.stw-thueringen.de/soziales/haertefalldarlehen

-Trier de öğrencilere 300 avroya kadar para yardımı yapıyor. Yurtlardaki dahili internet kapasitesi 100 GB’ye çıkarıldı. Ayrıca finansal sıkıntı yaşayan öğrencilere kredi veriliyor. Detaylı bilgi: https://www.studiwerk.de/cms/unterstuetzungsdarlehen-1001.html

-Leipzig’deki Studentenwerk, kolayca ve öğrencileri bürokratik sıkıtılara sokmadan destek kredisi sağlıyor. Kredi miktarı kişiden kişiye değişiklik gösterse de 250 avrodan fazla yardım ancak istisnai durumlarda verilecek.

Detaylı bilgi: https://www.studentenwerk-leipzig.de/bafoeg-finanzierung/finanzhilfe

-Hamburg, eyalet genelinde finansal sıkıntılara giren öğrencilere geçici yardım sağlıyor. Öğrenciler kafeterya ve kantinlerin tekrar açılması ile ücretsiz yemek imkanı bulabilecek. Koronavirüs krizinde Hamburg, uluslararası öğrenciler de dahil olmak üzere eyaletteki bütün üniversite ve yüksekokul öğrencilerine 400 avro yardım yapıyor. Bu yardım öncelikle bir ay için verilecek ancak yardım şartlara göre üç aya kadar uzatılabilecek.

-Münih, işini kaybettiği için yurt masraflarını ödeyemeyen öğrencileri yurttan çıkarmayacak. Kirasını ödeyemeyen öğrenciler yurt yönetimine başvurmalı. Aynısı uluslararası öğrenciler için de geçerli.

-Halle 12 ay boyunca faizsiz kredi ödemesi yapacak. Azami kredi miktarı 853 avro.

Diğer destekler & yardımlar:

-Devletin öğrencilere yeterince destek vermediğini düşünen bazı bağımsız organizasyonlar yardım kampanyası başlattı. Kampanya Almanya'da okuyan bütün öğrencileri (uluslararası öğrenciler dahil) kapsıyor. 3 aylık süre boyunca koronavirüs salgınından etkilenen öğrenciler için 3 bin avro yardım talep ediliyor. Kampanyaya destek olmak için https://studi-soforthilfe-corona.org/ adresi üzerinden daha fazla bilgi alabilirsiniz.

-Şu anda Almanya’da bir üniversitede okuyan 300 binden fazla uluslararası öğrenci var. Bu öğrencilerin yüzde 75’i okulun yanında bir işte çalışarak geçimini sağlıyordu. Ancak birçok öğrenci Korona krizi sebebiyle işini kaybetti. Yani yalnız değilsiniz.

- Uluslararası öğrencilerin krizi atlatabilmesi için ilgili birim ‘Bundesverband Ausländischer Studierender’ (BAS), öğrencilere destek sağlayacağını açıkladı. Kriz durumundan özellikle Asya, Afrika, Doğu Avrupa, ve Latin Amerika’dan gelen öğrenciler etkileniyor. ‘BAS’ ayrıca zor duruma giren öğrencilere destek olabilmek adına hükümet ve eyaletlerden ‘Soforthilfe’ talebinde bulundu.

- Üniversitelerin çoğunun kesin bir yardım planı yok. Birçoğu duruma göre öğrencilerine yardım etmeye çalışıyor. Örneğin Bamberg Üniversitesi’nde Türk bir öğrenci mart ayı bitimine kadar olan dönemi okuyup ülkesine geri dönecekti. Fakat okullar kapanınca ve uçağı iptal edilince Bamberg’de kalması gerekti. Üniversite bu öğrencinin bir sonraki dönem için kaydını şimdiden yaptı ve öğrenci halihazırda yaşadığı yurtta kalmaya devam edebilecek.

-Alman Akademik İş Birliği Servisi (DAAD), Almanya’da okuyan uluslararası öğrencilere destek sağlayacağını bildirdi.

-’DAAD’, finansal kaynak yaratabilmek adına Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı ile görüşüyor. Bu nedenle DAAD sitesini de takip etmenizi öneririz.

Bu Facebook Grubu'nda da ihtiyacı olan öğrencilerle, yardım etmek isteyenler bir araya geliyor. Yardıma ihtiyacınız olursa buraya da yazabilirsiniz. İsminizin gizli kalmasını istiyorsanız, sayfa yöneticisine özel mesajla başvurabilirsiniz:

https://www.facebook.com/groups/almanyadakiturklerdayanismagrubu

HABERE YORUM KAT