Almanya’da yine korona alarmı: İkinci dalga korkusu büyüyor

Almanya’da yine korona alarmı: İkinci dalga korkusu büyüyor

Almanya’da tırmanan Covid-19 vaka sayıları tedirgin ediyor. Saksonya Başbakanı Michael Kretschmer “İkinci dalga çoktan burada” derken, DSÖ tehlikeye karşı uyarılara devam ediyor.

Salgının başında Almanya Başbakanı Angela Merkel televizyondan halka seslenerek “dayanışma” çağrısı yaptı. Başbakan Merkel konuşmasında halkın dayanışmasının  İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana hiç olmadığı kadar gerekli olduğunu söyledi. Bundan kısa bir süre sonra federal ve eyalet hükümetleri ikiden fazla kişinin yakın temas  içinde olmasını yasakladı

Korona virüsünün yayılmasına karşı sert önlemler Almanya'yı mart ayında ürküten bir sessizliğe soktu. Dört ay sonra 205 binden fazla insanın Sars-CoV-2 ile enfekte olduğu ortaya çıktı. Birçok çevrede, ikinci dalganın başlangıcında olunup olunmadığı ve yeni sert önlemlerin gelip gelmediği soruluyor.

YİNE REKOR DÜZEYDE

Kısa bir süre önce Saksonya Eyaleti Başbakanı Michael Kretschmer tırmanan vaka sayılarına işaret ederek “İkinci korona dalgası çoktan başladı” demişti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), cuma günü itibariyle son 24 saatte yeni vakaların rekor düzeye çıktığını bildirdi. Almanya'da, yeni vaka sayısı, hafta sonunda iki gün üst üste üç haneli rakamlara yükseldi. 

Salgın ülkede derin izler bıraktı:  2 milyon 850 bin işsiz , 6 milyon 800 bin kısa süreli çalışan. Hamburg-Eppendorf Üniversite Hastanesi tarafından yapılan bir çalışmaya göre ise çocuklarda ve ergenlerde hiperaktivite, duygusal problemler, baş ağrısı ve uykuya dalma güçlüğü arttı.

DOKTORDAN KAÇIYORLAR

Alman Tabipler Birliği Başkanı Klaus Reinhardt hastalığın bulaşma korkusu nedeniyle birçok kişinin tıbbi yardım almaktan kaçındığını veya çok geç doktora başvurduğunu söyledi. Reinhardt pandeminin yeniden ortaya çıkması durumunda sağlık sisteminde  hızla kriz moduna dönüşün mümkün olduğunu da söyledi. 

Alman Basın Ajansı DPA’ya göre Almanya’da ikinci dalgaya karşı federal ve eyalet hükümetleri alarma geçti. Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil “İkinci bir enfeksiyon dalgasını önlemek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Özellikle gastronomi gibi bazı sektörler için bir aksiliği hayal bile etmek istemiyorum” dedi. 

Diğer taraftan uzmanlar yaz tatili sonunda korona vakalarında dramatik artış beklendiğine de işaret ediyorlar.  Bu çerçevede Almanya dışında tatil yapanlara dönüşte havaalanlarında ücretsiz korona testi imkânı sunuluyor.

Diğer taraftan Alman dev sosis ve et üreticisi Tönnies'deki vakalardan sonra bu çarşamba günü büyük mezbahalar için daha katı kurallara sahip yeni bir yasa uygulamaya geçecek. 

+49 – BERLİN

FOTO:  Wolfgang Kumm / dpa

HABERE YORUM KAT