Uğur Şahin'in koronavirüs aşısı için son aşamaya geçildi
Uğur Şahin yönetimindeki Mainz merkezli BioNTech, ortağı Pfizer ile birlikte aşı deneme sürecini hızlandırdı. İlk sonuçlar olumlu. Testlerin son aşamasına geçildiği bildiriliyor.
Koronavirüsle mücadelede aşı testlerinin son aşamasına girildi. ABD şirketi Moderna'dan bir gün sonra Mainz merkezli BioNTech, ABD'li partneri Pfizer ile birlikte nihai testler sürecini başlattığını duyurdu. BioNTech Yönetim Kurulu Başbakanı Uğur Şahin bir açıklama yayımlayarak, “Küresel çalışmamızı bugün başlatıyoruz. Bu çalışma 30 bin denekle gerçekleştirilecek” dedi. Bölüm II-III olarak tanımlanan bu klinik çalışmayla, BNT162b2 etken maddesinin Sars-CoV-2'li bir enfeksiyona karşı koruyucu bir etkide bulunup bulunmadığı gösterilecek.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre bu denli ileri bir aşamada sürdürülen sadece dört proje var. Moderna pazartesi günü Bölüm-III çalışmasının başladığını duyurmuştu. İlk sonuçların muhtemelen kasım ayında alınacağı bildirilmiş, birçok aşı maddesine deneklerin bağışıklık yanıtı verdiği kanıtlanmıştı. Ancak bunlardan birinin gerçekten koruyucu bir etkiye sahip olup olmadığı henüz tam anlamıyla kesinleşmiş değil.
2021'DE 1,3 MİLYAR DOZ
BioNTech ve Pfizer testleri 18-85 yaş arası denekler üzerinde ve dünya ölçeğindeki 120 merkezde uygulanıyor. Bu, Almanya'da da yapılıyor. Başarılı sonuçlar alınması halinde Pfizer ve BioNTech ruhsat süreci için ekim ayında başvuruda bulunmak istiyor ve kabul edilmeleri halinde de yıl sonuna kadar 100 milyon doz aşı üretmek istiyor. 2021 sonunda bu üretimin 1,3 milyar dozu bulmasının mümkün olduğu belirtildi.
Denekler üzerinde RNA aşı maddesi deneniyor. Bu madde virüsün genetik bilgisini içeriyor. Aşı yapılan deneğin vücut hücrelerinin bu bilgilerin yardımıyla koronavirüsün yüzey proteinlerini üretmesi isteniyor. Buna karşı da sonuçta bağışıklık sistemi savunma yetenekleri geliştiriyor. Şimdiye kadar insanlar için gen bazlı aşı ruhsatı verilmemişti.
BioNTech'ten yapılan açıklamalarda, BNT162b2 için verimli bir toplam uyumluluk profili saptandığı, ateş, yorgunluk, titreme nöbeti gibi yan etkilerin ya çok az ya da ılımlı ölçülerde ortaya çıktığı ve sadece bir-iki gün sürdüğü belirtildi.
Bu arada BioNTech'in borsadan yarım milyar dolarlık bir sermaye artırımı sağladığı, İngiltere'den sonra ABD ile 100 milyon dozluk ve daha sonrra da 500 milyon dozluk bir sipariş üzerine anlaştığı belirtildi.
+49-FRANKFURT
FOTO: Friso Gentsch/dpa