Almanya'da yılbaşında halktan destek istendi ve "havai fişeğe" karşı önlemler alındı!

Almanya'da yılbaşında halktan destek istendi ve "havai fişeğe" karşı önlemler alındı!

Almanya'da yılbaşı yaklaşırken, "havai fişek" ve "isyanlar" tartışma konusu oluyor. Almanya'da politikacılar ve polis, her türlü önlemi aldıklarını söyleseler de yılbaşı gecesi yaşanacaklardan dolayı tedirgin! Ayrıca halktan da destek istendi...

Almanya'da geçen yıl yaşanan "yılbaşı isyanlarının" ardından havai fişek yasağı bir kez daha tartışma konusu oldu.

Bir ankete göre, Almanların dar bir çoğunluğu yılbaşı gecesinde havai fişeklerin genel olarak yasaklanmasından yanaydı. Buna göre ankete katılanların yüzde 51'i böyle bir yasağı destekliyor. Ancak yüzde 40'ı havai fişek patlatmaya devam etmek istiyor. Geriye kalan yüzde dokuz ise kararsız.

ALMANYA AYAKTA!

Yılbaşı gecesi yaşanmasından korkulan ayaklanmalarla ilgili olarak polis ve belediye temsilcileri halkı acil servislerle dayanışma göstermeye çağırdı. Şehir ve Kasabalar Birliği Başkanı Markus Lewe, yaptığı açıklamada, "Yılbaşı gecesi acil servis, itfaiye ve polise karşı şiddet olaylarının bir daha yaşanmaması için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız" dedi.

Lewe, "İtfaiyecilere saldırmak ve acil durum araçlarına havai fişek ve roketlerle ateş etmek, demokratik toplumumuza ve her bireye yönelik bir saldırıdır" dedi.

Münster Belediye Başkanı olan CDU'lu politikacı, Şehirler ve Kasabalar Birliği'nin federal eyaletlere "Vücut kameraları ve araç kameralarının daha fazla ve hedefe yönelik kullanımı için yasal çerçeve oluşturma" çağrısında bulunduğunu söyledi. Bu kameralar kritik durumların yatıştırılmasına yardımcı olabilir, saldırganları caydırabilir ve kanıtların korunmasını kolaylaştırabilir.

"HIZLI BİR ŞEKİLDE CEZALANDIRMAK..."

Lewe, acil servislerin de şiddet olaylarıyla başa çıkma konusunda daha fazla eğitim ve nitelik kazanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Şehirler ve Kasabalar Birliği Başkanı, "isyancıların" eylemlerinin sonuçlarını derhal hissetmeleri gerektiğini söylerken, "Bu nedenle kolluk kuvvetleri ve adli makamlar, özellikle gençler ve genç yetişkinler tarafından işlenen suçları etkin ve hızlı bir şekilde cezalandıracak personel ve organizasyonla donatılmalıdır" dedi.

HALKTAN DESTEK İSTEDİLER

Alman Kriminal Müfettişler Birliği (BDK) halktan destek istedi. BDK Başkanı Dirk Peglow, yaptığı açıklamada, acil servislerin "yerel halkın desteğine ve dayanışmasına" ihtiyaç duyduğunu söyledi. Saldırganlar acil servislere örneğin havai fişek ya da şişelerle saldırdığında, "yoldan geçenlerin bu şiddete karşı kendilerini sözlü olarak savunmaları ve hoşnutsuzluklarını ifade etmeleri önemlidir" dedi.

Peglow, yılbaşı gecesinin Almanya'daki güvenlik güçleri için her yıl "istisnai bir durum" olduğunu da sözlerine eklerken, "İsrail'deki savaş gibi siyasi durum da Almanya'yı etkiliyor ve insanları kutuplaştırıp radikalleştiriyor" diye belirtti.

GEÇEN SENE NE OLDU

Bir yıl önce yılbaşı gecesi, acil durum ve kurtarma hizmetleri Berlin ve diğer şehirlerde kitlesel saldırılara uğradı. Bazı durumlarda polis, itfaiyecileri yangın söndürürken saldırılardan korumak için görevlendirilmek zorunda kalmıştı.

Geçen yılki ayaklanmaların ardından bir yandan havai fişeklerin yasaklanması tartışılırken diğer yandan da şiddet olayları, nedenleri ve olası karşı önlemler tartışılmaya başlandı. Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, bu yıl İsrail-Filistin arasındaki savaş ve Filistin yanlısı gösteriler nedeniyle yılbaşı gecesi yeni ayaklanmaların yaşanmasından korkuyor.

Yapılan bir ankete göre, aşırı sağcı ve göçmen karşıtı parti olan AfD seçmenleri havai fişek atmayı durdurmak istemiyor. Buna karşılık SPD, Yeşiller ve Sol Parti destekçilerinin çoğunluğu yasaktan yana. Ankete katılan 65 yaş üstü katılımcıların yüzde 61'i yılbaşı gecesi havai fişek ve maytapların yasaklanmasından yana. Ancak 18-29 yaş arası katılımcıların sadece %45'i yasağı destekliyor.

ARTI49

Fotoğraf: unsplash

HABERE YORUM KAT