Almanya'da 'Türk' demek hakaret sayıldı

Almanya'da 'Türk' demek hakaret sayıldı

Almanya'da bir polis memuru, kendisine "Türk" diyen arkadaşı hakkında suç duyurusunda bulundu. Savcılık soruşturmaya gerek görmedi ama emniyet teşkilatı, memura uyarı cezası verdi.

ALİ GÜLEN (FRANKFURT - SÖZCÜ)

Almanya’da özellikle son aylarda Almanya İçin Alternatif (AfD) partisinin göçmenler üzerine yoğunlaştırdığı politikalar, özellikle Türkler’i etkiliyor.

Almanlar’a, "yabancı ve göçmen" denilince ilk Türkler akla gelirken, bunun polis de bile etkisi görülmeye başladı. Kısa bir süre önce Kuzey Almanya’daki küçük bir şehir olan Gütersloh’ta, göçmen kökenli bir polis, kendisine sürekli "Türk" diye hitap eden arkadaşından şikayetçi oldu.

Şikayet ve suç duyurusu

Mesai arkadaşını şikayet için uzunca bir mektup yazan polis, ayrıca savcılığa da hakaretten suç duyurusunda bulundu.

Olay basında yer almaya başlayınca, amirleri iki mesai arkadaşını çağırdı ve ara bulmaya çalıştı. Görüşmeler sonunda, Alman polis, göçmen kökenli arkadaşından özür diledi ve polisteki disiplin soruşturması bir uyarıyla kapatıldı.

Savcı: Bu hakaret değil

İki polisin görevleri değiştirildi ve birbirleriyle çalışmamaları sağlandı. Olayı inceleyen Bielefeld Savcılığı ise, "Türk" diye çağırmak hakaret değildir. Bunun için soruşturmaya gerek yok. Zaten disiplin soruşturması yapılmış“ diyerek dosyayı kapattı.

Bu örnek, son yıllarda Türkler’e bakışın ne kadar değiştiğini de ortaya koydu. Bir süre önce de Hessen Eyaleti’nde, bazı resmi polisler NSU 2.0 imzalı mektuplarla Türk kökenli bir kadın avukata tehdit mektupları göndermişti. Bu soruşturmada da soruşturulan polis sayısı 10’a yaklaştı.

HABERE YORUM KAT