Almanya'da tren biletleri ucuzlayacak

Almanya'da tren biletleri ucuzlayacak

Almanya’da tren biletleri ucuzlayacak. Sonbaharda tren biletlerinde KDV'nin düşürülmesi ve fiyatlara aynen yansıtılması bekleniyor.

BERLİN - Almanya'da zehirli gaz salınımını en aza indirmek amacıyla otomobil kullanımının azaltılması ve toplu taşımanın yaygınlaştırılması politikası çerçevesinde, tren biletlerinden alınan vergilerin düşürülmesi ve böylelikle biletlerin ucuzlaması amaçlanıyor.

Yeşiller Partisi'nin verdiği önergenin yaz tatili sonrası federal parlamentonun gündemine alınacağını belirten uzmanlar, tren biletlerinden alınan KDV'nin kaldırılmasını bekliyorlar. Alman demir yolu şirketi Deutsche Bahn, vergileri tüketiciye yansıttığı için, vergi indiriminin de doğrudan bilet fiyatlarına olumlu yansıyacağı, böylelikle daha çevreci olan trenle ulaşımın yaygınlaşacağı kaydediliyor. Ancak bazı uzmanlar firmanın bu indirimi fiyatlara tam olarak yansıtmayabileceğinden dolayı endişeli.

Vergi yüzde 19'dan yüzde 7'ye düşecek

Federal hükümet, 20 Eylül 2019 tarihinde bir paket açıklayarak, Almanya'da karbonmonoksit salınımı nasıl azaltacağını açıklayacak. Almanya'da uzak mesafelerdeki tren ulaşımından yüzde 19 vergi alınıyor. Yeni dönemde bu oranın yüzde 7'ye düşürülmesi planlanıyor. Bölgesel tren ulaşımı olan Nahverkehr'de ise KDV oranı halihazırda yüzde 7.

Demir yolları yenileniyor

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Almanya'nın tarihin en büyük demir yolu yenileme projesi için 86 milyar avro harcayacağı açıklanmıştı. Bu paranın 62 milyar avrosu hazine tarafından, geri kalan miktar ise tren yolu şirketi DB tarafından karşılanacak. Bu miktar, 10 sene içerisinde mevcut ray sistemlerinin ve istasyon binalarının yenilenmesi için harcanacak.

HABERE YORUM KAT