Almanya'da televizyon vergisi kaldırılabilir

Almanya'da televizyon vergisi kaldırılabilir

Federal Anayasa Mahkemesi, 2013 yılından bu yana her haneden toplanan GEZ için yapılan şikayetleri değerlendirmeye aldı.

KARLSRUHE - Almanya'da televizyonu veya radyosu olsun olmasın her haneden toplanan televizyon vergisi olarak bilinen aylık 17 avro tutarındaki GEZ, Federal Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. 2013 yılından bu yana mevcut şekilde toplanan vergiyle ilgili şikayette bulunan 3 vatandaş ve 1 firmanın alacağı sonuç, herkes için emsal teşkil edecek. Söz konusu şikayetin mahkemedeki dava numaraları şu şekilde: Az.: 1 BvR 1675/16, 1 BvR 745/17, 1 BvR 836/17, 1 BvR 981/17.

İsviçre ödemeye devam demişti

Geçtiğimiz aylarda İsviçre'de ödenen televizyon vergisiyle ilgili referandum yapılmış, referandum sonucunda vatandaşların vergiyi ödemeye devam etmek istedikleri sonucu çıkmıştı. Avrupa'nın birçok ülkesinde uygulanan kamu yayıncılığı vergisi, vatandaşların özgür ve tarafsız haber almalarını garanti altına almak için uygulanıyor.

Türkiye'de TRT'ye para kesiliyor

Türkiye'de ise TRT için ayrı bir ödeme olmamakla birlikte, elektrik faturalarından kuruma pay kesiliyor. Buna rağmen TRT'nin bağımsız bir yayın politikası izlemediği, iktidar partisinin borazanı gibi hareket ettiği yönünde eleştiriler yapılıyor. Avrupa'daki kamu televizyonları ise iktidar ve muhalefet partilerine aynı ölçüde yer veriyorlar.

 

Fotoğraf: Arşiv

HABERE YORUM KAT
3 Yorum