Almanya'da saldırı hazırlığında olduğu iddia edilen Iraklı sınır dışı edildi

Almanya'da saldırı hazırlığında olduğu iddia edilen Iraklı sınır dışı edildi

Almanya'da geçtiğimiz ay sonu, noel pazarlarına saldırı hazırlığında olduğu suçlamasıyla gözaltına alınan Iraklı bir kişi, sınır dışı edildi.

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin İçişleri Bakanları'nın katıldığı komisyon toplantısı Brüksel'de gerçekleşmiş, toplantı sonrasında Alman basınına açıklamalarda bulunan Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, "Almanya'nın İslamcı terör tehdidiyle karşı karşıya olduğunu" öne sürmüştü.

İsrail-Filistin savaşının Avrupa'ya etkilerinin de tartışıldığı toplantıda, özellikle Almanya'da olası terör saldırılarına karşı önlemlerin artırılacağı duyurulmuştu.

"SERT MÜDAHALE EDİLECEK" DENMİŞTİ

Faeser, gazetecilere yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:

"Bir dizi önlemle hareket edilecek: Hızlı ve tutarlı cezai kovuşturma, Alman pasaportu olmayan İslamcıların sınır dışı edilmesi, gösterilerdeki Yahudi karşıtı olaylara sert müdahale ve gerekirse toplantıların yasaklanması, yapıların yıkılması ve önleme çalışmalarının artırılması..."

OPERASYONLAR BAŞLADI

Avrupa Birliği ve Alman yetkililerden gelen açıklamalar sonrası, yer yer yerel ölçekte yer yer de birkaç ülkenin Europol çatısı altında işbirliği yaparak ortaklaşa düzenlediği operasyonlar, Brüksel toplantısının ardından basına yansımaya başladı.

Benzer açıklamalar yapılmaya başlandığından bu yana, ortalama iki günde bir gelen gözaltı ve operasyon haberlerine, 21 Kasım'da bir yenisi daha eklenmişti. Almanya'da noel pazarlarına saldırı hazırlığı içerisinde olduğu iddia edilen Irak uyruklu bir kişi gözaltına alınmıştı. Harekete geçmek için Noel dönemini beklediği öne sürülen 20 yaşındaki Iraklı, 21 Kasım'da Helmstedt'te gözaltına alınmıştı.

Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, "Güvenlik makamlarının üst düzey dikkati sayesinde saldırı planları engellenmiştir. Başarılı sınır dışı işlemi, çeşitli makamlar arasında çok iyi işleyen bir işbirliğinin sonucudur" denilmişti.

Mahkeme, şüphelinin sınır dışı edilmesine kadar verdi. Sınır dışı işlemine "süresiz giriş" ve "ikamet yasağı" da eşlik etti.

"YASADA REFORM" ÇAĞRISI YAPILDI

SPD tarafından, terör şüphelileri için daha katı yasal düzenlemelerin olduğu Aşağı Saksonya'daki modele benzer düzenlemelerin, Anhalt'ta da yapılması gerektiği savunuldu.

Saksonya-Anhalt eyalet parlamentosu üyesi Rüdiger Erben, Cumartesi günü yasada reform yapılması çağrısında bulundu. SPD'li siyasetçi, Alman basınına yaptığı açıklamalarda, "Terör zanlısı Aşağı Saksonya'daki iş yerinde değil de Saksonya-Anhalt'taki Oschersleben'deki evinde tutuklanmış olsaydı, sadece dört gün sonra gözaltından serbest bırakılması gerekecekti" diyerek, "Bu bir sorun olurdu. Terör şüphelilerinin daha uzun süre gözaltında tutulmasına olanak tanıyan bir yasal düzenlemeye ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.

ARTI49

HABERE YORUM KAT
1 Yorum