Almanya'daki "Hamas" gözaltıları sonrası o örgüt yeniden gündemde: Gizli silah depoları var

Almanya'daki "Hamas" gözaltıları sonrası o örgüt yeniden gündemde: Gizli silah depoları var

Alman basını, ülkede Hamas ile irtibatlı olduğu iddia edilen şüphelilere yönelik operasyonun ardından, Alman sol örgütlerinden Kızıl Ordu Fraksiyonu'nu (RAF) hatırladı.

İsrail ve Filistin arasında süren sıcak çatışmalar, bölgeyi etkisi altına aldığı kadar dünya kamuoyunda da endişelere neden oluyor. Alman hükümeti tarafından yapılan açıklamalarda, ülkede "Yahudi ibadethane ve yerleşimlerine dönük saldırı hazırlıkları olduğu" iddia edilerek, güvenlik tedbirleri için milyonlarca Euro'luk bütçe oluşturulduğu belirtilmişti.

Alman devleti tarafından, "Yahudi kurumlarına saldırı hazırlığında oldukları" iddia edilen yabancı uyruklu 4 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 3'ü Çarşamba günü Berlin'de, diğeri ise Hollanda'nın Rotterdam kentinde gözaltına alındı. Bugün, "Hamas üyesi oldukları" iddia edilen ve Federal Adalet Divanı'nda yargılanan şüphelilerin, mahkeme kararıyla tutuklanmalarına hükmedildi.

Üç ülke tarafından düzenlenen ortak operasyonun Danimarka ayağında ise biri kadın 3 kişi gözaltına alındı.

Federal savcılık, gözaltına alınan dört kişiyi, "Avrupa'daki Yahudi kurumlarına yönelik olası saldırılar için hazır bulundurulacak gizli silahları aramakla" suçladı. Hamas'ın askeri kanadından liderlerle yakın bağlantı kurdukları iddia edilen şüphelilerin yerleşim yerlerine yapılan baskınlarda "çok sayıda delile el konulduğu" öne sürüldü.

Savcılık, soruşturmanın gizliliği gereği basına daha fazla bilgi vermedi.

ALMAN BASININDA DİKKAT ÇEKEN BENZETME

Soruşturmada yer alan iddialar arasında, "Berlin'de yaşayan 3 şüphelinin, Avrupa'da henüz yeri belirlenemeyen bir noktada Hamas'a ait gizli silah deposunu aradıkları" iddiası da yer alıyor. Gözaltına alınan isimlerin, bu depoyu bulmak için birkaç kez Berlin'e gelip gittikleri ileri sürüldü.

Alman basını ise meseleyi dikkat çeken bir açıdan gördü. Hamas'ın ülkede gizli depoları olabileceği iddialarına karşın, ülkede 1970-1998 tarihleri arasında faaliyet gösteren sol örgüt "Kızıl Ordu Fraksiyonu" (RAF) hatırlatıldı.

Basında yer tutan haberlerde, RAF tarafından ülkede daha önce "silah ve teçhizat depoları kurulduğu" hatırlatılırken, "Hamas militanlarının" ise saklanacak yer bulamadıkları iddia edildi.

YAKALANAMAYAN ÜYELERİ VAR

Alman basınının, Hamas gözaltılarıyla hatırladığı Kızıl Ordu Fraksiyonu'nun hala yakalanamayan üyelerinin ülkede yaşadığı, yer yer ufak eylemlerle elde ettikleri paralarla geçimlerini sürdürdükleri önemli iddialar arasında.

Andreas Baader ve Ulrike Meinhof'un kurucuları arasında yer aldığı örgütün, o yıllardan bugüne yakalanamayan ve yaşlarının 50'nin üzerinde olduğu tahmin edilen militanlarının, 2016 yılında Almanya'da, park halindeki bir para nakil aracını soydukları iddia edilmişti. RAF militanları bu eylemin ardından da kayıplara karışmıştı.

ARTI49

HABERE YORUM KAT